FAO Talks-Gençlerle Tarımı ve Gıdayı Konuşuyoruz paneli Selçuk Yaşar Kampüsü'nde gerçekleştirildi
Yaşar Üniversitesi, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye ve Migros iş birliğinde düzenlenen panelde, tarım sektörünün yaşlanan nüfusuna dikkat çekildi ve gençlerin sektöre kazandırılmasının önemi vurgulandı.
Panelin hedefi ve üniversitenin yaklaşımı
Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller konuşmasında Türkiye’de tarımda yaş ortalamasının 60’lara ulaştığını belirterek, hedeflerinin bu ortalamayı 30’lu yaşlara çekmek olduğunu ifade etti. Kandiller, üniversitenin Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi aracılığıyla gençlere yönelik yenilikçi öğrenme ortamları sunduklarını ve dijital teknolojilerle katma değerli üretim amaçladıklarını söyledi.
Rektör Kandiller ayrıca İzmir Ticaret Borsası ile kurulan İzmir Tarım Teknolojileri Merkezinin, Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri ağına kabul edildiğini ve bunun tarım-gıda tedarik zincirlerinde verimliliği artırma yönündeki çabaları güçlendireceğini vurguladı.
Dijital köyler ve sürdürülebilir uygulamalar
Panelin 'Dijital Tarım Çağında Sosyal Etki ve Girişimcilik' oturumunu yöneten FAO Gıda Şampiyonu Dilara Koçak moderatörlüğünde, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık FAO’nun dört temel stratejisini; daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi çevre ve daha iyi yaşam olarak özetledi. Selışık, FAO’nun üniversiteler, özel sektör ve üreticiyi bir araya getiren dörtlü ekosistem yaklaşımını benimsediğini belirtti.
FAO’nun Dijital Köyler Girişimi kapsamında Ankara Güdül'e bağlı Boyalı Köyü'nde uygulanan pilot proje anlatıldı. Bu projede iklim ve ahır sensörleri, drone teknolojileri ve dijital çiftlik yönetim uygulamalarıyla bir 'dijital keçi çiftliği' modeli hayata geçirildi. Selışık, bu modelin hayvancılıkta verimliliği ve izlenebilirliği artırdığını ve üreticilerin iş yükünü hafiflettiğini söyledi.
Ayrıca FAO destekli modeller sayesinde kadın kooperatiflerinin Hepyerinden.com gibi dijital pazaryerlerine entegrasyonuyla ürünlerin doğrudan tüketiciye ulaştığı ve kırsal kalkınmada yeni pazar yapılarına zemin hazırlandığı aktarıldı. Selışık, Bolu'da yürütülen bir pilot uygulamada zeytin tarlasına yerleştirilen sensörlerin sulama verimliliğinde yüzde 40 artış sağladığını belirterek su ve enerji kullanımının iyileştiğini vurguladı.
Kadınların rolü ve girişimcilik
Selçuk Yaşar Ödülü’nün beşinci sahibi ve dünyanın ilk 'Akıllı Köyü'nü kuran sosyal girişimci Tülin Akın, son 20 yılda tarımda SMS tabanlı uygulamalardan yapay zekâya uzanan bir dönüşüm yaşandığını anlattı. Akın, başlangıçta çiftçilere bilgisayar ve SMS kullanımını öğretmek gerektiğini, bugün ise yapay zekânın verimliliği nasıl artıracağı üzerine konuşulduğunu belirtti. Akın ayrıca kadın çiftçilerin bu dönüşümde öncü rol üstlendiğine dikkat çekti.
Migros Ege Kurumsal İletişim ve Aile Kulüpleri Müdürü Nilay Arslan ise Migros'un Tarım Platformu ile üreticilere iyi tarım uygulamaları, videolu eğitimler, sürdürülebilirlik programları ve kadın-aile kulüpleri üzerinden destek sağladıklarını, üreticilerin Migros ekosistemine dahil olabildiğini ifade etti.
Panel, gençlerin tarıma entegrasyonu, dijital çözümlerin yaygınlaştırılması ve kadın girişimciliğinin güçlendirilmesine yönelik somut pilot uygulama örnekleri üzerinden sürdürülebilir tarım politikalarının nasıl geliştirilebileceğine dair tartışmalarla son buldu.
YAŞAR ÜNİVERSİTESİ, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GIDA VE TARIM ÖRGÜTÜ (FAO) TÜRKİYE VE MİGROS TARAFINDAN DÜZENLENEN ETKİNLİKTE, GİDEREK YAŞLANAN TARIM NÜFUSUNUN GENÇLEŞTİRİLMESİ GEREKTİĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ. FAO TALKS-GENÇLERLE TARIMI VE GIDAYI KONUŞUYORUZ BAŞLIKLI PANEL SELÇUK YAŞAR KAMPÜSÜ'NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.