Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Evi olanlar şimdi yandı! Bunu yapmayan hem evinden hem 1 milyon TL'sinden olacak

Son zamanlarda günlük kiralık konutlar çok popüler oldu ve bu durum gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Ama evini günlük kiraya vermek isteyen ev sahipleri için kötü haber geldi. İşte detaylar…

Yayın Tarihi: 10.01.2024 22:25
Güncelleme Tarihi: 10.01.2024 22:25

Evi olanlar şimdi yandı! Bunu yapmayan hem evinden hem 1 milyon TL'sinden olacak

Kısa süreli kiralama sistemleri Türkiye'de giderek daha popüler hale geliyor. Evini günlük kiraya veren ev sahipleri için sıcak bir gelişme yaşandı. Detaylar haberimizde…

su

BUNU YAPMAYAN EV SAHİPLERİ 1 MİLYON LİRA CEZA ÖDEYECEK!

1 Ocak'ta yürürlüğe giren turizm amaçlı ev kiralamaya ilişkin yönetmelik, evini 100 gün ve daha kısa süreliğine kiraya veren ev sahipleri için yeni bir dönem açacak. Aynı evin ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içinde dört defadan fazla kiralanması halinde 1 milyon lira idari para cezası verilecek.

Kalabalık yerlerde konaklamak istemeyen ya da otellerde konaklamayı tercih etmeyen kişilerin tatil anlayışının değişmesi nedeniyle günübirlik ev kiralama yöntemi son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Her geçen gün kiralanan evlerin sayısı hızla artıyor ve ağırlıklı olarak seyahat ve tatil masraflarını azaltmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Evlerini günlük olarak kiraya veren ve yüksek getiri bekleyen ev sahiplerinin emlak sektörü olumsuz etkilendi. Artan kira fiyatlarının yanı sıra ev sahibi-kiracı çatışması, konut sıkıntısı gibi sorunlar da ortaya çıktı. Kira fiyatlarındaki artışın ardından bazı ev sahipleri, dairelerindeki kullanılmayan odaları kiraya vermeye, kullanılmayan evleri kiraya vermeye ve günlük olarak kiraladıkları evleri de kiraya vermeye başladı.

YÜKSEK KİRA KAZANCINA DÖNÜŞTÜ

Gayrimenkul fiyatlarındaki dalgalanmalar da gayrimenkul sektörünü olumsuz etkiledi. Emlakçıların kiralık konut arayan kişilere konut sağlamada sıkıntı yaşadığı bir dönemde, "ayak işleri" olarak adlandırılan izinsiz girenler emlak faaliyetleriyle uğraşmaya başladı. Son yıllarda kentte 'korsan' emlakçıların sayısı hızla artarken, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki kira sözleşmelerine aracılık eden 'tedarik acenteleri' de daha aktif hale geldi. Antalya'da Rus-Ukrayna savaşı sonrasında ev satın alan yabancıların sayısı artarken, evini turizm amacıyla kiraya veren, emlakçı ve yatırım danışmanı olarak çalışan yabancıların sayısında da hızlı bir artış yaşandı.

BAŞVURU SÜRECİ BAŞLADI

Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, 1 Ocak'tan itibaren evini 100 günden az kiralayan ev sahiplerinin Kültür Bakanlığı'nın turistik amaçlı kiralık konut düzenlemesine uyması gerektiğini söyledi. Yasanın emlak sektörüne fayda sağlayacağını ifade eden Çağlar, "Apartmanda 5'den fazla konutun kiraya verilmesi halinde belediyeden ruhsat alınması gerekir. Bunun için tüm kat sahiplerinden izin alması gerekecek. Bunu herkes yapamayabilir. Kural sonrası günlük kiraya verilen evler ruhsat alamayınca uzun süreli kiraya verilmesi, Antalya'daki kiralık konut sıkıntısının az da olsa azalmasına yardımcı olacaktır. Yasa çıktı ama günlük kiraya verilen evlerin denetlenmesi lazım. Denetim yapılmazsa kaçak olarak günlük kiraya verilmesi devam edecektir. Kaçak günlük kiralama devlete, apartman sakinlerine, sektör temsilcilerine zarar verecektir" dedi.

DENETİM TALEBİ

Sayın Çağlar, yasanın uygulanması konusunda vatandaşlara büyük sorumluluk düştüğünü belirterek, ''Apartman sakinleri evlerini günlük olarak kiralamak istemeseler dahi, ev sahibi evlerini kiralamaya devam ederse vatandaşlar evlerini kiraya verecektir.'' " Bu “ilgili kurumların” yöntemidir. Evin günübirlik kiralanması durumunda ev sahibinin, kiracının kimliğini polise bildirmesi gerekiyor. Onay Belgesi'' ``Mevcut olmayan evlerin günlük olarak kiraya verilmesi güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor. "Yasalaşacağına ve apartman sakinlerinin gönül rahatlığına faydalı olacağına inanıyoruz" dedi.

1 MİLYON LİRAYA KADAR CEZA

Kanun hakkında bilgi veren Çağlar, şöyle konuştu:

"İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 günlük zaman tanınacak. İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu, kendi ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında, her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. Kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu, turizm amaçlı kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında, her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası verilecek. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler ile her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında 1 milyon lira idari para cezası verilecek."

KİRACININ KİMLİK BİLDİRİMİ ZORUNLULUĞU

Günlük konut kiralama izin başvurularının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından e-devlet üzerinden yapıldığını anlatan Çağlar, şöyle konuştu: "Her gün evini kiraya veren ev sahiplerinin bir ay içerisinde turistik konut iznine başvurması gerekiyor." Bir ev sahibinin günlük kira izni almadan evini kiraya vermesi durumunda kanun bu şekilde uygulanıyor ve bu durum suç teşkil ediyor. "Ev sahiplerinin, evlerinde yaşayan müşterilerle günlük kira sözleşmesi imzalamaları gerekiyor. Sözleşme, evde yaşayan kişinin kimliğini polise bildirmelerini gerektiriyor. Bildirildiği takdirde ev sahiplerine ceza kesilecek" dedi.

GÜNÜBİRLİK KİRALANAN EVLERİN DENETİMİ YAPILDI

Antalya polisi dün ilçedeki günlük kiralık evlerde toplu denetim gerçekleştirdi. Eyalet genelinde 43 ekip ve 96 personelin katıldığı başvuruda, toplam 702 günlük sığınma evi denetlendi ve kayıtsız sığınma evleri nedeniyle 36 işletmeye ceza kesildi.