Vitamin deposu olan balık haftada iki defa kullanılması önerilirken mutlaka taze olması gerektiğine dikkat edilmesi öneriliyor. Mevsiminin gelmesiyle beraber pazar tezgahlarında uzun süre bekletildiğinde tazelik korunmakta zorlanıyor. bayat balığı tüketmek çeşitli sorunları doğururken dikkatli olunması gerektiği uzmanlar tarafından ölümlere neden olduğu açıklandı.
BAYAT BALIK NASIL ANLAŞILIR?
-Kaba su koyulur ve içerisine balık eklenerek balıklar dibe çökerse balıkların taze olduğu görülür. Balıklar su yüzeyinde kaldığında ise balıkların bayat olduğu görülmektedir.
-Balık satın alırken gözlerine bakılır. Balığın gözleri canlı ya da saydam olduğunda taze olduğu görülür.
-Balığın bayat olduğunu gözbebeklerinin dışa dönük olması gerekir.
-Evde balıklar kesildiğinde balığın eti sert, karın bölgesi şiş ise bayat olduğu anlaşılır.
-Solungaçları koyu kırmızıya döndüğünde bayatladığı anlaşılır.