Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Ev sahibi ve kiracılara ortak ZAM! Yeni yılda PİR geliyor Yüzde 35- 45 konuşuluyor

2024 yılına girilmesine sayılı günler kala maaş zammına ek olarak hizmet ve ürünlere yapılacak olan zamlar da konuşulmaya başlandı. Bu kapsamda apartman ve sitelerde geçerli olan aidat zamları da tartışılmaya başlanmış bulunuyor.

Yayın Tarihi: 18.12.2023 13:34
Güncelleme Tarihi: 18.12.2023 13:34

Ev sahibi ve kiracılara ortak ZAM! Yeni yılda PİR geliyor Yüzde 35- 45 konuşuluyor

2024 yılına girilmesine sayılı günler kala maaş zammına ek olarak hizmet ve ürünlere yapılacak olan zamlar da konuşulmaya başlandı. Bu kapsamda apartman ve sitelerde geçerli olan aidat zamları da tartışılmaya başlanmış bulunuyor. Özellikle de personel çalıştıran site ve apartmanlarda giderlerin artması sebebiyle yeni yıl zamlarının geleceği tahmin ediliyor. Apartman ve site aidatı zamlarına asgari ücret oranında zam yapılacağı iddiaları bulunuyor

Bu zamlar ile alakalı ev sahipleri ve kiracıların tedirgin bekleyişi süre geliyor. Hal bu iken maliyetlere ispat edilemeyecek derecede yüksek zamlar yapılabileceği öngörüsü oluşurken, yolsuzluk olaylarının da artması ihtimalleri karşısında zamların ne kadar gerçekçi olacağı tartışılıyor.

tl

AİDAT ZAMLAREI NASIL BELİRLENİYOR

Site ya da apartmanlarda yaşayanların her ay düzenli olarak ödediği bedel olarak bilinen aidat zamları sadece yönetim kurulları tarafından belirlenmiyor. Düzenlenen toplantılarda verilen karar, yaşayan birey sayısına göre oylamaya sunulması ile şekilleniyor. Yani kat maliklerinin genel kurul toplantılarına katılması ve zam oranları konusunda Etkin olması gerekliliği açıklanmış bulunuyor.

Ev sahipleri düzenlenen toplantılara katılabilirken, kiracılar ise ev sahibinin verdiği vekalet ile dahil olabiliyor. Ülkemizde zam oranları konusunda en zor karar verilen aidat zamları ile alakalı yasal bir sınırın olmaması sakinleri düşündürüyor. Site Ya da apartmanın hizmetlerinin ve yaşanılan alan büyüklüğünün farkına göre zam değişkenlik gösteriyor.

TL

AİDAT ZAMMI KARARINA İTİRAZ

Apartman ya da Site sakinleri düzenlenen zam toplantısına katılsa da katılmasa da verilen zam kararına itiraz edebiliyor. Bu kapsamda sulh hukuk mahkemeleri devreye girerken, Hukukçular usulsüzlük olup olmadığını belirleme yoluna gidiyor.

YENİ YIL AİDAT ZAMLARI BEKLENTİSİ

2024 yılında asgari ücretin artışı, aidat zamlarında da belirleyici faktör olacağı tahmin ediliyor. Bu kapsamda site ya da apartman sakinlerinin beklentisi %35-40 olarak şekilleniyor. Aidat zamlarını düzenleme site ya da apartman yöneticilerine lisans şartı ile alakalı çalışmaların devam ettiği bilinirken, site bütçelerinin kamular tarafından denetlenmesi konusunda çalışılıyor. Olası bahsi geçen denetleme kararının onaylanması durumunda apartman ve Site sakinleri aidat zamları karşısında haklarını koruyabilecek