Espiye Lisesi kız rafting takımı Avrupa Kupası'na uzandı
Giresun'un Espiye ilçesindeki Espiye Şehit Cengiz Sarıbaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan kız rafting takımı, sınırlı imkânlarla başladıkları çalışmaları başarı hikâyesine dönüştürdü. Yaklaşık iki yıl önce kurulan beş kişilik ekip, okulun karşısındaki Yağlıderede antrenman yaparak kısa sürede gelişti ve uluslararası bir şampiyonluğu evlerine getirdi.
Yerel antrenmandan milli forma ve Avrupa şampiyonluğuna
Takım üyeleri Filiz Gök, Mualla Yıldırım, Kardelen Bodur, Sena Akşan ve İlayda Dursun, dere suyunun debisi düşük olmasına rağmen düzenli antrenmanla performanslarını artırdı. Zamanla okul sporları müsabakalarında elde ettikleri başarılar, öğrencilerin Espiye Es Es Spor Kulübü çatısı altında yarışmaya başlamasına ve kısa süre içinde milli takım kadrosuna seçilmelerine zemin hazırladı.
Genç sporcular, Dünya Rafting Federasyonu ile Türkiye Kano Federasyonu iş birliğiyle 1-6 Eylül tarihleri arasında Rize'nin Ardeşen ilçesinde düzenlenen Next Generation Rafting Cup 2025'te mücadele etti. Açık Yaş Kadınlar kategorisinde 7 rakip takım arasından birinciliği elde ederek Avrupa Kupası'nı kazandılar.
Okul ve antrenör desteği başarıyı hızlandırdı
Okulun Beden Eğitimi öğretmeni Ata Atakul, AA muhabirine deredeki suyu spor branşı için değerlendirme düşüncesiyle yola çıktıklarını ve Okul Müdürü Nihat Erdoğan ile yürütülen çalışmalar sonucunda takım ve antrenman alanı oluşturduklarını söyledi. Atakul, öğrencilerin kısa sürede raftinge adapte olduğunu belirterek, "Bu spor akıntının ve debinin yüksek olduğu yerlerde daha rahat yapılıyor ama biz bundan dem vurmuyoruz, mevcut imkanları en iyi şekilde kullanmaya çalışan bir ekibiz." dedi.
Atakul, öğrenci, aile ve öğretmenlerin spora sahip çıkmasının kısa sürede başarı getirdiğini vurguladı ve "En büyük isteğimiz göğsümüzde taşıdığımız ay yıldızlı bayrağı, milli formayı en iyi şekilde temsil edip, ilçemiz, ilimiz, kulübümüz, okulumuz ve ülkemiz adına en iyi başarılara imza atmak." sözleriyle hedeflerini özetledi.
Gelecek hedefleri: Dünya şampiyonası
Takım kaptanı İlayda Dursun, Avrupa Kupası zaferinin ardından hedeflerini büyüttüklerini söyledi: "Bayrağımızı dalgalandırmak, o gururu yaşamak ve bizden beklentileri olan insanlara o gururu yaşatmak çok güzel. Bir kere o duyguyu yaşayınca tekrar başa sarmak istemiyor, başarımızı daha da yükseltmek istiyoruz. Bu bağlamda da inşallah dünya şampiyonasına katılıp aynı başarıyı ve duyguları yaşamak istiyoruz."
Sporculardan Sena Akşan ise milli takımda ay yıldızlı forma ile mücadele etmenin gururunu yaşadıklarını belirterek, Avrupa Kupası birinciliğinin herkese gurur verdiğini ve artık hedeflerinin dünya şampiyonluğunu kazanmak olduğunu söyledi.
Espiye'deki okul takımı, sınırlı doğal imkânları ve güçlü yerel desteği avantaja çevirerek uluslararası arenada başarı elde etti. Ekip, önümüzdeki dönemde uluslararası organizasyonlarda yarışmak için hazırlıklarını sürdürüyor.