DOLAR
42,8 0%
EURO
50,14 -0,01%
ALTIN
5.972,47 0,01%
BITCOIN
3.779.378,66 -0,32%

Eskişehir'de salep üretimi canlanıyor: ESOGÜ çalışmaları bölgeyi yüksek verimli üretim alanı olarak işaret ediyor

ESOGÜ projesi, Eskişehir’in nesli tükenme riski altındaki salep bitkisinin tarla şartlarında birinci sınıf kalitede ve yüksek verimde üretimine uygun olduğunu gösterdi.

Yayın Tarihi: 20.12.2025 10:57
Güncelleme Tarihi: 20.12.2025 11:48

Eskişehir'de salep üretimi canlanıyor: ESOGÜ çalışmaları bölgeyi yüksek verimli üretim alanı olarak işaret ediyor

Eskişehir'de salep tarımı yeniden yükselişte

Salep, kış içecekleri ve doğal dondurma yapımında kullanılan, ancak doğadan toplanması yasaklanmış ve nesli tükenme tehlikesi altındaki bir bitki türü olarak biliniyor. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarafından yürütülen proje kapsamında salep bitkisi küçük ölçekli tarla denemelerinde üretildi.

Projenin yöntemi ve temel bulgular

Proje çerçevesinde oluşturulan deneme parsellerinde yapılan araştırmalar, Eskişehir’in birinci sınıf kalitede ve yüksek verimli salep üretimine elverişli olduğunu ortaya koydu. ESOGÜ Tarla Bitkileri Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Duran Katar, Eskişehir’de yapılacak salep üretiminde kalite açısından kabul edilebilir bir verim elde edilebileceğini ve salebin üretim merkezinin Eskişehir olmaması için hiçbir neden olmadığını belirtiyor.

Bitkinin üretim özellikleri ve tarla koşulları

Prof. Dr. Duran Katar, yürütülen çalışmaların salep türlerinin çoğunun tarla şartlarında birden fazla yumru üretme özelliğine sahip olduğunu gösterdiğini vurguluyor. Bu özellik, doğal döngüye bağımlı kalan popülasyonların aksine tarla tarımında süreklilik sağlayabilme imkânı veriyor. Prof. Dr. Katar, ilerleyen yıllarda Eskişehir’de salep üretiminin yaygınlaşabileceğini ve mevcut çalışmaların bunu desteklediğini ifade ediyor.

Ekonomik boyut: Çiftçi için fırsat

Üretim verimi ve kalite kadar ekonomik getirinin de önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Katar, salebin birim alana yüksek gelir sağlayan bir ürün olduğunu kaydediyor. Prof. Dr. Katar'ın aktardığına göre, bir kilogram salebin fiyatı bugün neredeyse bir ton buğdayın fiyatına karşılık geliyor. Bu durum, düzenli ve kaliteli üretim sürdürüldüğü takdirde çiftçilerin normal kazançlarının en az dört-beş katı gelir elde etme potansiyeline işaret ediyor.

ESOGÜ ekipleri ve üreticiler, salep üretiminin yaygınlaşması için gerekli çalışmaları yürütüyor. Prof. Dr. Katar, bu çalışmaların üreticiler tarafından yeterince ilgi görmesi ve ekonomik olarak cazip olması halinde Eskişehir'in salep üretiminde lider bir konuma gelmesinin mümkün olduğunu vurguluyor.

NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ ALTINDA OLAN SALEP ESKİŞEHİR'DE YENİDEN HAYAT BULUYOR

NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ ALTINDA OLAN SALEP ESKİŞEHİR'DE YENİDEN HAYAT BULUYOR

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ (ESOGÜ) ZİRAAT FAKÜLTESİ TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ ÖĞR. ÜYESİ PROF....

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.