Eskişehir'de Roman bireylerin sorun ve ihtiyaçları tespit ediliyor

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Eskişehir'de Roman bireylerin eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını belirlemek için ev ziyaretleri ve proje çalışmaları yürütüyor.

Yayın Tarihi: 18.06.2026 11:11
Güncelleme Tarihi: 18.06.2026 11:36

Eskişehir'de Roman bireylerin sorun ve ihtiyaçları tespit ediliyor

Eskişehir'de Roman bireylerin sorun ve ihtiyaçları tespit ediliyor

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü yetkilileri, Roman bireylerin sorun ve ihtiyaçlarının tespitine yönelik yürüttükleri çalışma kapsamında Eskişehir Romanlar Derneği Başkanı Mehmet Bakırcı'nın evini ziyaret etti. Bakırcı ve ailesi, ziyaret sırasında Roman vatandaşların karşılaştığı güçlükleri ve öncelikli ihtiyaçları detaylı şekilde aktardı.

Projenin amacı ve uluslararası ortakları

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Erasmus Projeler Koordinatörü Özlem Çolpan, projenin detaylarını paylaştı. Çolpan, projenin “Erasmus K210 ADU Yetişkin Eğitimi” çatısı altında Sırbistan Ulusal Ajansı tarafından fonlandığını; koordinatörlüğün Sırbistan Belgrad'dan bir Roman derneği tarafından yapıldığını, Portekiz, İtalya ve Türkiye'den kuruluşların ortak olduğunu belirtti.

Çolpan'ın aktardığına göre projenin temel amacı, yetişkin Roman bireylerin eğitim ihtiyaçlarını ve karşılaştıkları sosyal/egitimsel engelleri tespit etmek, beceri geliştirme alanlarını ortaya koymak ve yetişkin eğitimi fırsatlarına erişimi güçlendirmek. Proje kapsamında Romanlarla workshop ve atölyeler düzenlenecek ve çalışma sonuçları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na politika önerisi çıktısı olarak sunulacak.

Dernek başkanının değerlendirmeleri: ön yargı, istihdam ve eğitim

Eskişehir Romanlar Derneği Başkanı Mehmet Bakırcı, toplumdaki algıya ve ekonomik koşullara ilişkin gözlemlerini paylaştı. Bakırcı, toplumun bazı kesimlerinde ön yargı olduğunu belirterek, “Toplumun yüzde 30’u bizim Roman vatandaşlarımıza ön yargılı” ifadesini kullandı. Aynı konuşmada farklı vurgularla, Roman vatandaşların ekonomik durumlarıyla ilgili olarak da “Roman vatandaşlarımızın %20'sinin durumu iyi ama %80'inin maddi durumları zayıf” değerlendirmesini yaptı.

Bakırcı, istihdam sorunlarına dikkat çekti: birçok Roman vatandaşın okuryazar olmaması nedeniyle işe giremediklerini ve bunun sonucunda ağırlıklı olarak çöp toplama ve temizlik gibi işler yaptıklarını ifade etti. Vatandaşlara karşı ön yargılı davranılmamasını talep eden Bakırcı, devlet dairelerinde doğrudan bir ön yargı ile karşılaşmadıklarını; sorunların daha çok sosyal alanda ve günlük yaşamda ortaya çıktığını söyledi.

Günlük yaşama dair gözlemler ve erken evlilik konusundaki uyarı

Bakırcı, Roman toplumunun “aza kanaat” eden bir yaşam biçimi benimsediğini vurgulayarak, gün içinde elde edilen kazancın ailenin rızkını sağladığında bunun bir mutluluk kaynağı olduğunu belirtti. Aile içi ve toplumsal alışkanlıklara dair değerlendirmelerinde, küçük yaşta evlendirilme ve düğünlerdeki alkol tüketimine karşı olduğunu söyledi. Kendi hayatından örnek vererek 13 yaşında evlendiğini, bunun zorunlu ve acı bir durum olduğunu anlattı; imkan eksikliği ve fakirlik nedeniyle okuma imkanlarının sınırlı kaldığını vurguladı ve “küçük yaşta evlendirmeyin” çağrısında bulundu.

Sonuç olarak, saha ziyareti ve görüşmeler, yetişkin eğitimi odaklı uluslararası projenin Eskişehir ayağında Roman bireylerin eğitim, istihdam ve sosyal önyargı başlıklarında öncelikli sorunlar olduğunu ortaya koyuyor. Proje kapsamında yapılacak atölye ve çalıştayların, tespitlerin politika önerisi olarak Bakanlığa sunulmasıyla somut adımlara dönüşmesi hedefleniyor.

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER İL MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİLERİ, PROJE KAPSAMINDA ESKİŞEHİR ROMANLAR DERNEĞİ...

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER İL MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİLERİ, PROJE KAPSAMINDA ESKİŞEHİR ROMANLAR DERNEĞİ BAŞKANI MEHMET BAKIRCI'NIN EVİNİ ZİYARET ETTİ.

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER İL MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİLERİ, PROJE KAPSAMINDA ESKİŞEHİR ROMANLAR DERNEĞİ...

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.