Eski İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Madrid'de düzenlenen "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" başlıklı panelde önemli açıklamalarda bulundu. Zapatero, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliğinin geçmişte olduğu gibi günümüzde de anahtar bir öneme sahip olduğunu ifade etti.
Zapatero, "Türkiye, AB üyesi olsaydı günümüzde yaşanan savaşlar olmazdı. Rusya, Ukrayna'ya savaş açamaz, İsrail Gazze'ye saldıramazdı" diye konuştu. 2005-2006 yıllarında Türkiye'nin AB'ye katılımının sağlanmamasının stratejik bir hata olduğunu vurguladı.
Zatatero, "Rusya'nın işgali karşısında Ukrayna'nın umudu ve en büyük garantisi AB'dir. AB bir barış siyasi topluluğudur ve askeri güç kullanmadan kendini genişleten tek kurumdur," dedi. Ayrıca Türkiye'nin AB'ye katılımının, birliğin tarihi vizyonunu güçlendireceğini savundu.
Panelde Gazze'deki olaylar hakkında da konuşan Zapatero, Gazze'de yaşananları kabul edilemez bulduğunu ve bunun dünya tarihini değiştireceğini belirtti. "Gazze'deki barbarlığın durdurulması gerekiyor," şeklinde konuştu.
Zatatero ayrıca, NATO'nun savunma harcamalarını artırma talebine de eleştiride bulundu. Bu harcamaların Artışının eşitsizlikleri derinleştireceğini vurguladı.
"Silahsız barış olabilir. Er ya da geç bu hareket başlayacaktır," diyen Zapatero, güvenlik harcamalarının neden bu kadar fazla olduğuna dair sorgulamalarda bulundu. "Gelecek nesillere bırakılmak istenen barış bu mu?" diye ekledi.
Zapatero, "İslam korkusu görünmez düşman yarattı" diyerek Orta Doğu'daki çatışmaların sebeplerine dikkat çekti. "Afganistan, Irak, Suriye, Yemen, Libya'da bir milyondan fazla sivil yaşamını yitirdi. Bütün bunların sebebi belli," dedi.
Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Nüket Küçükel Ezberci de panelde yer aldı ve Birleşmiş Milletlerin (BM) reform ihtiyacını vurguladı. Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise BM'nin barış sağlama misyonundan uzaklaştığını ifade etti.
Panel, akademisyenler, diplomatlar ve siyasetçilerin katılımıyla uluslararası sorunları ele aldı. Tartışmalarda insan hakları, çok taraflılık ve BM'nin reform gerekliliği öne çıktı.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından İspanya'nın başkenti Madrid'de "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" başlıklı panel düzenlendi. Panele, Eski İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero (ortada) ve Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Nüket Küçükel Ezberci (sağ 2) katıldı.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından İspanya'nın başkenti Madrid'de "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" başlıklı panel düzenlendi. Panele, Eski İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero (ortada) ve Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Nüket Küçükel Ezberci (sağ 2) katıldı.