Eski Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Nasuh Mahruki, sosyal medya paylaşımlarıyla "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaydığı" iddiasıyla tutuklanmasının ardından tahliye edilmesinin ardından yargılanmaya başladı. Duruşma, İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi. Mahruki, duruşmaya tutuksuz olarak katıldı.
Duruşmaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka'nın da yer aldığı çok sayıda izleyici katılım sağladı. Mahruki, kimlik tespitinde aylık gelirinin 100-120 bin lira olduğunu beyan ederek, yalan haber paylaşmadığını ve yaptığı paylaşımların doğruluğunu uzmanlar ile kanıtlayabileceğini ifade etti.
Mahruki, paylaşımında Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı'nın benzer açıklamalarına atıfta bulunduğunu belirterek, "Asla Türk milletine yanıltıcı bilgi verecek ve yalan söyleyecek bir insan değilim. Türk Bayrağı'nı tırmanılması zor dağlara dikip dalgalandırmış biriyim" dedi. Ayrıca, beraat talebinde bulundu.
Duruşma sırasında, Mahruki, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ
İddianamede, Nasuh Mahruki'nin sosyal medya paylaşımlarında kullandığı ifadelerle halk arasında korku ve panik yaratma amacı güttüğü öne sürülüyor. Mahruki'nin, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılama" suçuyla başka bir soruşturması bulunduğu da iddianamede belirtiliyor. Hakkında "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.