Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

ESA, Mars'ın 3 km derininde dev su rezervuarı buldu!

Mars’ta ESA’ya ait uzay aracı Mars Express’in Kızıl Gezegen’in yüzeyinin neredeyse 3 km derinliğinde dev bir su rezervuarı bulduğu açıklandı.

Yayın Tarihi: 23.01.2024 09:44
Güncelleme Tarihi: 23.01.2024 09:44

ESA, Mars'ın 3 km derininde dev su rezervuarı buldu!

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) uzay aracı Mars Express, Mars'ta neredeyse iki mil derinliğinde bir su rezervuarı tespit etti. ESA'nın tahminlerine göre rezervuar, erimesi halinde tüm gezegeni 1,5 ila 2,7 metre derinliğinde bir su tabakasıyla kaplayabilecek olan su buzundan oluşuyor.

ESA, bu rezervuarın Mars'ın ekvator bölgesinde şimdiye kadar bulunan en fazla buz olduğunu ve Kızıl Gezegen'in yüzeyinin yanı sıra bu rezervuarların bulunduğu alan üzerinde gelecekte yapılacak çalışmaların, gökbilimcilerin bir zamanlar cennet olduğu teorisine rağmen gezegenin nasıl bu kadar tozlu ve kumlu hale geldiği de dahil olmak üzere Mars'ın tarihi hakkında daha fazla bilgi sağlamaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

Su rezervuarının bulunduğu bölge Medusae Fossae Formation (MFF) olarak biliniyor. ESA raporunda, bu bölgenin Mars ekvatoru boyunca uzandığını ve yüzlerce kilometre genişliğe ulaşabilen rüzgârla savrulan çeşitli özelliklerden oluştuğunu açıklıyor.

mars

MARS’TA ŞİMDİYE KADAR BULUNMUŞ EN BÜYÜK SU REZERVUARI

Aslında bu özellikler, muhtemelen Mars yüzeyindeki en büyük toz kaynağı olarak biliniyor. Bu nedenle, araştırmacıların Kızıl Gezegen'i incelerken şimdiye kadar tespit etmeyi başardıkları en kapsamlı birikintilerden bazılarına sahip olduğu belirtiliyor.

Bu birikintilere ilişkin ilk gözlemler araştırmacıları şaşkına çevirmiş olsa da Mars Express ekibiyle birlikte çalışan gökbilimciler bu birikintilerin muhtemelen su buzundan oluştuğunu ve dolayısıyla Mars'ta şimdiye kadar bulduğumuz en büyük su rezervuarlarından biri olduğunu tespit edebildiler.

Ayrıca, bu tür bir suyun keşfi, Curiosity ve Perseverance gibi gezginler Mars yüzeyindeki mineral bakımından zengin yerleri keşfetmeye devam ederken, bilim insanlarının onlarca yıldır teorize ettiği gibi, Mars'ın bir zamanlar okyanuslar ve nehirlerle kaplı olma ihtimalini de vurgulamaya yardımcı oluyor.