Erzurum'da ticari davalarda hız ve bekleyiş: hangi dosya kaç günde sonuçlanıyor

Erzurum Asliye Ticaret Mahkemesi 2025 raporu, 10 ticari dava türünün ortalama sonuçlanma sürelerini açıkladı; en kısa 49, en uzun 574 gün.

Yayın Tarihi: 26.08.2026 09:41
Güncelleme Tarihi: 26.08.2026 09:41

Erzurum'da ticari davalarda hız ve bekleyiş: hangi dosya kaç günde sonuçlanıyor

Erzurum'da ticari dava süreleri ve raporun öne çıkanları

Erzurum Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu'nun 2025 yılı faaliyet raporu, Erzurum Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen ticari dava türlerinin ortalama sonuçlanma sürelerini ortaya koydu. Veriler, farklı dava türleri arasında belirgin zaman aralıkları bulunduğunu gösteriyor ve bazı işlemlerin iki aydan kısa sürede karara bağlandığını, bazılarının ise yılları bulabildiğini işaret ediyor.

en hızlı ve en yavaş dava türleri:

Raporda ilk 10 dava türü ve ortalama sonuçlanma süreleri şu şekilde sıralandı: Öz Sermaye Tespiti: 49 gün, Konkordato: 58 gün, Kıymetli Evrak İptali: 107 gün, Tazminat (Rücuen): 173 gün, Menfi Tespit (Kambiyo Senetlerinden K): 283 gün.

Listenin devamında yer alan dosyolar ise şöyle kaydedildi: Alacak (Ticari Nitelikteki Hizmet Söz. K): 326 gün, Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan): 388 gün, İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynak): 405 gün, Tazminat (Ölüm ve Cismani Sebep): 546 gün ve İtirazın İptali (Banka Dışındaki Diğer Kredi Kuruluşlarından Kaynaklanan): 574 gün.

ne anlama geliyor:

Veriler, ticari uyuşmazlıklarda sürecin türüne göre ciddi farklılıklar barındırdığını gösteriyor. Öz Sermaye Tespiti ile Konkordato işlemlerinin ortalama olarak iki aydan kısa sürede sonuçlanması, belirli ticari tespit ve tasfiye süreçlerinde etkin bir işleyiş olduğunu düşündürürken; itirazın iptali ve ağır tazminat davalarında geçen sürelerin bir yılı aşması, bu tür uyuşmazlıklarda inceleme ve delil toplama süreçlerinin daha uzun sürdüğünü işaret ediyor.

Rapor, mahkeme kaynaklı zaman farklılıklarının tespit edilmesi ve olası hızlandırma önlemlerinin değerlendirilmesi açısından temel veri niteliği taşıyor. Veriler Erzurum Asliye Ticaret Mahkemesi kayıtlarından alınmıştır.

ERZURUM ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ, EN ÇOK KARŞILAŞILAN 10 DAVA TÜRÜNE GÖRE DAVALARIN ORTALAMA...

ERZURUM ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ, EN ÇOK KARŞILAŞILAN 10 DAVA TÜRÜNE GÖRE DAVALARIN ORTALAMA BİTİRİLME SÜRELERİNİ AÇIKLADI.

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.