Erzurum'da Kültür Yolu Festivali'nde söyleşiden tiyatroya geniş yelpaze

Erzurum Kültür Yolu Festivali'nin 8. gününde kent kültürü söyleşileri, Yunus Emre anlatıları ve yetişkin ile çocuk tiyatroları sahnelendi.

Yayın Tarihi: 23.08.2026 10:41
Güncelleme Tarihi: 23.08.2026 10:45

Erzurum'da Kültür Yolu Festivali'nde söyleşiden tiyatroya geniş yelpaze

Festivalin sekizinci günü programları sürdü

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Erzurum Kültür Yolu Festivali, sekizinci gününde söyleşi, edebiyat ve tiyatro etkinlikleriyle devam etti. Gün boyunca kent kültürüne odaklanan paneller, tasavvuf geleneğine ilişkin sunumlar ve hem yetişkinlere hem de çocuklara yönelik sahne gösterimleri ziyaretçilerle buluştu.

Kent kültürü ve toplumsal hafıza:

İsmail Saib Sencer İl Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen "Erzurum Kent Kültürü" söyleşisinde Prof. Dr. Yusuf Ziya Sümbüllü kentteki somut ve somut olmayan kültürel miras unsurlarını ele aldı. Programda Erzurum folkloru, halk edebiyatının köklü mirası ve bölgenin kültürel kodları değerlendirildi; kentin geleneksel yaşam biçiminin ve toplumsal hafızasının gelecek kuşaklara aktarılmasının önemi vurgulandı.

Yunus Emre'nin Erzurum'daki izleri:

Çifte Minareli Medrese'de gerçekleştirilen "Gel Gör Beni Aşk Neyledi - Yunus Emre Erzurum’da" programında, Yunus Emre ile Tapduk Emre'ye atfedilen kabirlerin bulunduğu Tuzcu Mahallesi dikkate alınarak şairin Erzurum'la kurduğu bağ tartışıldı. Katılımcılara, Yunus Emre izlerinin daha geniş kitlelere tanıtılması ve bu mirasın kültür turizmine kazandırılmasının önemi aktarıldı.

Tiyatroda yetişkin ve çocuk gösterimleri:

Erzurum Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde sahnelenen "Yalancının Mumu" (yazarı Turgay Yıldız, yönetmen Levent Aras) oyunu izleyicilerden ilgi gördü. Hüdai Efendi ile Efdal Efendi'nin Üftade'ye olan aşkı etrafında gelişen oyunda, iki uşak kadın kılığına girerek Üftade'nin evinde hizmetçi olmaya çalışır; Cabir adlı kabadayı ağabeyin olaya dahil olmasıyla komedi ilerler. Oyun, Yeşilçam esintileri taşıyan Osmanlı komedisi unsurlarıyla sahnede renkli anlar yarattı.

Çocuk izleyiciler ise İsmail Saib Sencer İl Halk Kütüphanesi Çocuk Kütüphanesi bahçesinde Devlet Tiyatrosu sanatçısı Oğuzhan Vartolioğlu tarafından sahnelenen "İbiş’in 80 Günde Devrialemi" ile tiyatroyla buluştu; oyun çocuklara eğlenceli bir tiyatro deneyimi sundu.

Festival, konserlerden sergilere, söyleşilerden atölyelere uzanan zengin programıyla 23 Ağustos tarihine kadar Erzurumluları ve şehir dışından gelen ziyaretçileri kültür ve sanatla buluşturmaya devam edecek.

ERZURUM KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ, SEKİZİNCİ GÜNÜNDE SÖYLEŞİDEN TİYATROYA, EDEBİYATTAN ÇOCUK...

ERZURUM KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ, SEKİZİNCİ GÜNÜNDE SÖYLEŞİDEN TİYATROYA, EDEBİYATTAN ÇOCUK ETKİNLİKLERİNE UZANAN PROGRAMIYLA DEVAM ETTİ.

Yazar
EDİTÖR

Ali Yıldırım

Ben Ali Yıldırım, 31 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin gece editörüyüm. Siz uyurken ben gelen haber akışını yönetir, manşetleri belirlerim. Stres altında çalışmaya alışkınım ama ekibi ayakta tutan espriler de benden çıkar.