Ertuğruloğlu: KKTC, Doğu Akdeniz'de stratejik kalp olarak bölge güvenliğine katkı sunmaya hazır
Toplantı ve tebrikler
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Azerbaycan'ın ev sahipliğinde Gebele'de düzenlenen TDT 12. Zirvesi öncesinde gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılarak konuşma yaptı. Ertuğruloğlu, TDT dönem başkanlığını devralan Azerbaycan'ı tebrik etti ve toplantının, Şanlı Karabağ Zaferi'nin 5. yıl dönümü arifesinde Gebele'de düzenlenmesinin anlamlı olduğunu belirtti.
'Bir kez daha Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev liderliğindeki Azerbaycan askeri ve halkının bu zaferini yürekten kutlar, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği için verilen mücadelede her zaman yanında olduğumuzu belirtmek isterim.'
Ertuğruloğlu, toplantıya ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'a, TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev'e ve tüm yetkililere teşekkürlerini sundu.
KKTC'nin güvenlik ve barış vurgu
Ertuğruloğlu, KKTC'nin bulunduğu coğrafyanın jeopolitik çalkantıların ve istikrarsızlıkların merkezinde yer aldığını vurgulayarak, 'KKTC olarak ada ve çevresinde kalıcı bir huzurun tesis edilmesini en önemli ve öncelikli görevimiz addediyoruz.' dedi. Bunun yolunun ise adil, gerçekçi ve iki egemen eşit devletin işbirliğine dayalı bir çözümden geçtiğini ifade etti.
Konuşmasında, yıllardır süren müzakere süreçlerinde tek taraflı tahakküm peşinde olan veya KKTC'nin egemen eşitliğini yok sayan yaklaşımların başarısızlığa mahkûm olduğunu belirterek, 'Kıbrıs bir devletin değil bir adanın adıdır. Bu adada ise iki ayrı halk, iki ayrı devlet vardır.' ifadelerini kullandı.
Doğu Akdeniz'de gerilim, enerji ve kaynak paylaşımı
Ertuğruloğlu, Doğu Akdeniz'in yalnızca enerji kaynakları açısından değil, uluslararası deniz ve hava yolları açısından da stratejik bir kavşak olduğunu belirtti. Bölgedeki gerilimlerin başında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) silahlanma ve provokasyon politikalarının geldiğine dikkat çekti.
Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynaklarının bölgesel işbirliğiyle adil paylaşımının önemine vurgu yapan Ertuğruloğlu, GKRY'nin tek taraflı adımlarının KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti'nin meşru hak ve çıkarlarını ihlal etmeye yönelik olduğunu belirterek bu girişimleri 'nafile bir çabadır.' diye nitelendirdi.
TDT işbirliği, göç ve güvenlik
Bölgesel barış ve istikrarın askeri ve siyasi tedbirlerin ötesinde uluslararası hukuka saygı, iyi komşuluk ilişkileri ve ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesiyle mümkün olacağını söyleyen Ertuğruloğlu, sınır aşan tehditlere karşı istihbarat paylaşımı ve ortak hareket etme yeteneğinin hayati önem taşıdığını belirtti.
Çok katmanlı bir konu olan düzensiz göç konusunda KKTC'nin ortak strateji geliştirilmesine katkı koymaya hazır olduğunu ifade eden Ertuğruloğlu, 'Bu bağlamda KKTC Türk dünyasının Doğu Akdeniz'deki stratejik kalbi olarak bölgenin güvenliğine ve istikrarına katkı koymaya her zaman hazırdır.' dedi.
Uluslararası statü, dayanışma ve teşekkür
Ertuğruloğlu, KKTC'nin uluslararası camiada hak ettiği yeri almasının bölgesel barışın sağlamlaştırılmasına büyük katkı sağlayacağını belirtti. Adada iki egemen eşit devlet ve halk olduğu gerçeğinin kabul edilmesinin Doğu Akdeniz dengesini sağlayacağı değerlendirmesinde bulundu.
Ana vatan Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 77. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndan bu yana yaptığı konuşmalarda KKTC'nin tanınması ve diplomatik ilişkiler kurulması çağrılarının hayati önemde olduğunu vurgulayan Ertuğruloğlu, Sayın Cumhurbaşkanı'na şükranlarını sundu.
Konuşmasının sonunda, TDT ülkelerinin KKTC'ye uygulanan izolasyon ve ambargoların kaldırılması yönündeki desteğini artıracağına ve uluslararası platformlarda dayanışma içinde olacağına inandığını belirterek, 3 Ekim Türk Devletleri İşbirliği Günü ile Nahçıvan Anlaşması'nın 16. yıl döneminin kutlandığı günlerde TDT'nin bölgesinde ve ötesinde barış, refah ve istikrara hizmet etmeye devam edeceğine olan inancını dile getirdi.