Ertuğruloğlu'nun katılımı:
KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Bağdat'ta düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 52. Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına katılarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni temsil etti. KKTC'nin toplantıda gözlemci statüsünde yer aldığı vurgulandı.
Zirve kapsamında Ertuğruloğlu, aile fotoğrafı çekimine katıldı ve ev sahibi Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin tarafından heyet başkanları onuruna verilen resmi öğle yemeğinde yer aldı. Program çerçevesinde çeşitli ülkelerin dışişleri bakanları ve heyet temsilcileriyle ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
Temasların önemi ve eşlik eden heyet:
Bağdat temasları, Kıbrıs Türk tarafının uluslararası diplomatik temaslarını sürdürmesi açısından önem taşıyor. Ertuğruloğlu'na temaslarında KKTC Dışişleri Bakanlığı bürokratları eşlik etti ve heyet olarak bir dizi görüşme yürütüldü. Toplantının, üye ve gözlemci ülkeler arasındaki diyalog ve iş birliğini güçlendirme amacına hizmet etmesi bekleniyor.
Açılış oturumu ve gündem:
İİT 52. Dışişleri Bakanları Konseyi'nin açılış konuşmasını, bir önceki dönem Konsey Başkanı sıfatıyla Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan yaptı. Fidan konuşmasında küresel krizler, İslam coğrafyasındaki gelişmeler ile Müslüman toplumların karşılaştığı baskı ve haksızlıklara dikkat çekti ve ardından Konsey Başkanlığı görevini Irak'a devretti.
Açılış oturumunda Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve Irak Başbakanı Ali Zeydi de İslam dünyasının karşı karşıya bulunduğu sorunlara değindi. Oturum, Gambiya Dışişleri Bakanı, İİT Genel Sekreteri İsmail Ould Cheikh Ahmed ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Amina J. Mohammed'in konuşmalarıyla tamamlandı.
Üye ülkelerin heyet başkanlarının konuşmalarıyla devam eden İİT 52. Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısının çalışmalarının ertesi gün de sürmesi bekleniyor.
KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ (KKTC) DIŞİŞLERİ BAKANI TAHSİN ERTUĞRULOĞLU, BAĞDAT'TA DÜZENLENEN İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) 52. DIŞİŞLERİ BAKANLARI KONSEYİ TOPLANTISI'NA KATILDI. İSLAM DÜNYASININ TEMSİLCİLERİNİ BİR ARAYA GETİREN ZİRVEDE KKTC'Yİ TEMSİL EDEN ERTUĞRULOĞLU, MEVKİDAŞLARIYLA BİR ARAYA GELDİ.