Hükümet yıl sonunda 81 ili kapsayan yeni sosyal konut seferberliği başlatıyor
Hükümet, dar ve orta gelirli vatandaşları ev sahibi yapma hedefiyle Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı sosyal konut projelerinden birini daha hayata geçirmeye hazırlanıyor. Projenin yıl sonunda 81 ilin tamamını kapsayacak şekilde başlatılması planlanıyor ve duyurunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılması bekleniyor.
Gençlere ayrılan kontenjan ve öncelikli gruplar
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından açıklanan detaylara göre, proje kapsamında üretilecek konutların yüzde 20'si gençlere ayrılacak. Ayrıca, 3 ve üzeri çocuğa sahip aileler için özel kontenjanlar oluşturulacak. Daha önceki TOKİ uygulamalarında olduğu gibi şehit yakınları, gaziler, emekliler ve engelli vatandaşlar için ayrılan kontenjan hakları bu projede de korunacak.
Deprem sonrası kredi aktarımı ve kentsel dönüşüm vurgusu
Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarını sarmaya yönelik çalışmaların belli ölçüde tamamlanmasıyla, konut üretimindeki odak yeniden sosyal konut ve kentsel dönüşüme kaydırıldı. Deprem konut harcamalarındaki azalmanın ortaya çıkaracağı bütçe imkânlarının, doğrudan bu yeni seferberliğe ve başta İstanbul olmak üzere ülke genelindeki riskli yapıların dönüşümüne aktarılacağı belirtildi.
Ekonomik hedef: kira artışlarıyla ve enflasyonla mücadele
Projenin ekonomik boyutu, Orta Vadeli Program (OVP) hedefleriyle örtüşüyor; arzı artırarak kira fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmek ve dezenflasyon sürecini desteklemek amaçlanıyor. Konut arzındaki artışın, kiralarda ve konut fiyatlarında ulaşılabilirliği artırarak genel enflasyon sepeti üzerinde olumlu etki yaratması bekleniyor.
Projenin tüm detaylarının ve başvuru şartlarının önümüzdeki ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna kapsamlı şekilde açıklanması öngörülüyor.