Bist 100
10.276,88 0%
DOLAR
32,34 -0,07%
EURO
34,78 -0,79%
ALTIN
2.381,56 -0,14%

Erdoğan duruma el attı! Gıdada fiyat kabusuna son: Devlet fiyatları belirleyecek!

Yeni yıl ve vergi zamlarının kat be kat üzerinde seyreden bu zam oranlarına karşılık hükümet tarafından yeni önlemler getirilmeye devam ediyor.

Yayın Tarihi: 24.04.2024 15:09
Güncelleme Tarihi: 24.04.2024 15:09

Erdoğan duruma el attı! Gıdada fiyat kabusuna son: Devlet fiyatları belirleyecek!

Son zamanlarda enflasyon rakamlarının hat safhada yükselmesi üzerine denk gelen yeni yıl zamları fahiş zamları da beraberinde getirdi. Özellikle bu zamları fırsat bilen kimi sektörler fahiş fiyat artışları yapmaya devam ediyor. Zamların kat be kat üzerinde seyreden bu zam oranlarına karşılık hükümet tarafından yeni önlemler getirilmeye devam ediyor. 

Milyonlarca liralık para cezası uygulmaları bile bu sorunu çözemezken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamada  yeni bir adım atıldığı belirtildi. "Tavsiye Edilen Fiyat" uygulaması kısa süre içerisinde devreye girecek. Bu uygulama ile ürünün fiyatını üretici belirleyecek ve günlük fiyat değişimleri sona erecek.

tll

Uygulamaya geçilmesi için beklenen bu yeni formül, ambalajların üzerine fiyatların yazılması şeklinde işleyecek iken kimi ürünlerde "tavsiye edilen fiyat" ibaresi yer alacak. Ancak bu ibare olmasa da bir tüm gıdalarda bu uygulama işlenecek. 

Ticaret Bakanlığı konu ile alakalı yasal olarak düzenlemelerin devreye girmesi adına adeta hazırlıklarını tamamlama aşamasına geldiği belirtilirken, konu ile alakalı olarak sektör temsilcilerinden de bu konu ile alakalı fikir birlği oluşması sağlanacak. Türk Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Üyesi Dr. Mücahit Saraçlı konunun işe yarayıp yaramayacağı konusunda ön görülerini sunarken, tavsiye edilen fiyatı belirleyen grubun üretici olması gerekliliğini belirtti. Saraçlı açıklamasında  ''Ama üretici bu fiyatı belirlerken satıcının da kâr marjını üzerine koyarak 'bu fiyattan satın' şeklinde öneriyor. Bunu alan satıcı da bu fiyattan satmayı kabul ederek alıyor zaten." dedi.

tll

TÜKONFED tarafından yapılan açıklamada ise bu yeni uygulamanın fiyatlara yansıyacağını ve fahiş fiyat artışının önüne geçeceğini vurguladı. Bu kapsamda üreticinin belirlediği fiyatın makul olması durumunda ve kar marjının da seviyeli bir şekilde belirlenmesi durumunda  "Tavsiye Edilen Fiyat" uygulaması, fahiş fiyatlarla mücadelede öncü olacağa benziyor.