Emine Erdoğan, Vatikan'da 'Dünya 5'ten büyüktür' Mesajı Verdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Vatikan'da düzenlenen "Kardeşlik Temelli Ekonomi: Etik Çok Taraflılık" konulu konferansta önemli bir konuşma yaptı. Erdoğan, "Dünya 5'ten büyüktür" mesajının, dünyanın geride kalmış mazlumlarının manifestosu olduğunu belirterek, bu ifadenin büyük bir küresel adalet çağrısı içerdiğini vurguladı.
Küresel Vatandaşlık ve Çok Taraflılık
Konferansta Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı Prof. Jeffrey Sachs ve pek çok önemli konuğun yer aldığını ifade eden Erdoğan, çok taraflılık ve küresel vatandaşlık konularının ele alındığını açıkladı. Emine Erdoğan, insanlığın tüm renkleri ve sesleriyle daha güçlü olduğuna inanan seçkin bir toplulukla bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.
İnsanlık Ailesinin Sorunları
Erdoğan, insanlığın büyük bir aile olduğunu ve yeryüzü sofrasının etrafında toplandığını ifade etti. 21. yüzyılda insanlık ailesinin alarm verdiğini belirten Erdoğan, dünyada 150 milyonu aşkın yetim çocuk ve 244 milyon eğitime erişemeyen çocuk bulunduğunu vurguladı. Ayrıca, iklim değişikliğinin etkileri ve mülteci krizinin de altını çizdi.
Yeni Çözümler Gerekiyor
Emine Erdoğan, "İnsanlık ailesini ayağa kaldıracak yeni çözümlere ihtiyacımız var" diyerek, mevcut sistemlerin bozulduğunu ve adil bir dünya inşa etmenin zorlaştığını dile getirdi. Türkiye'nin insani yardım geleneğine de vurgu yaparak, yardım elinin herhangi bir ayrım gözetmeksizin dünyanın dört bir yanına ulaştığını söyledi.
Küresel Vatandaşlık Anlayışında Değişim
Küresel vatandaşlık anlayışına yeni bir boyut katılması gerektiğini belirten Erdoğan, Farklılıkların bir potada eritilmemesi gerektiğini; bunun yerine insanlığın refahı ve barışı için herkesin kendi kimliğini koruyarak mücadele etmesi gerektiğini ifade etti. Mevlana'dan bir alıntı yaparak, öz kimliğin korunması ile birlikte insanlık için çalışılması gerektiğini söyledi.
Teknoloji ve Adalet
Emine Erdoğan, dijital çağın getirdiği sorunlara dikkat çekerek, teknolojinin herkes için erişilebilir ve insan odaklı olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, insan yaşamının en kıymetli olduğu değerlere vurgu yaparak, barış ve insan haklarının evrensel birer hak olduğunu ifade etti.
Sonuç olarak
Emine Erdoğan, insan hayatının ve onurunun tüm dinlerin ortak kutsalı olduğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı. Konuşma, katılımcılar tarafından büyük alkış aldı ve Vatikan'daki konferans, aile fotoğrafıyla sona erdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Vatikan'da Papalık Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde düzenlenen "Kardeşlik Temelli Ekonomi: Etik Çok Taraflılık" başlığıyla düzenlenen konferansa katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Vatikan'da Papalık Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde düzenlenen "Kardeşlik Temelli Ekonomi: Etik Çok Taraflılık" başlığıyla düzenlenen konferansa katıldı.