Bist 100
10.208,65 1%
DOLAR
32,36 -0,37%
EURO
34,76 -0,22%
ALTIN
2.382,71 -1,16%

Emekliye seyyanen zam filan yok! Asgari ücrete eşitlenecek

Bakan Işıkhan tarafından geçtiğimiz gün Asgari ücrete temmuz ayında zam yapılmayacak açıklaması ekonomi gündemdeki yerini koruyor. Öte yandan emekli zamları da gündemde yer alıyor

Yayın Tarihi: 19.04.2024 18:38
Güncelleme Tarihi: 19.04.2024 18:38

Emekliye seyyanen zam filan yok! Asgari ücrete eşitlenecek

Bakan Işıkhan tarafından geçtiğimiz gün Asgari ücrete temmuz ayında zam yapılmayacak açıklaması ekonomi gündemdeki yerini koruyor. Geçtiğimiz hafta TCMB tarafından hükümete sunulan mektupta asgari ücret zammının enflasyon rakamlarını etkilediği belirtilirken, emekli aylıkları ve ekonomi gündeminde sıcak tartışmalara yol açmış bulunuyor.

Çalışma Yaşamı Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, asgari ücret zammının dondurulması ile alakalı fikirlerini sunarken farklı bakış açılarını da ortaya koyuyor.

Emekli maaş zamları ile alakalı olarak çeşitli iddialar ortaya atılırken, en dikkat çeken açıklamada emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine tamamlanacağı belirtilmiş bulunuyor.

tll

EMEKLİ TEMMUZ ZAMMI

Bakan Işıkhan, Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmayacağını net olarak ifade etmişti. Gerekçe olarak ise en düşük emekli maaşı olan 10.000 TL'nin enflasyon karşısında ezilmesi ve temmuzda enflasyon ve sözleşmeden kaynaklanan farkların emekli aylıklarına yansıtılacağı ifade edilmişti.

Emeklinin hoşuna giden bu açıklama ile birlikte emeklilerin asgari ücrete yakın bir maaş alabileceği tahmin ediliyor. Uzman isim Aziz Çelik Asgari ücretin zamlanmaması durumunun emeklileri ve ülke ekonomisini olumsuz olarak etkileyeceğini savunurken, asgari ücret artışı ile birlikte eş zamanlı olarak artış gösteren SGK primlerinin mali olarak dengeyi düzeltebileceğini belirtilmiş bulunuyor. SGK primlerini ve dolayısıyla da kurumun mali dengesini iyileştirecek olan asgari ücret artışının olması durumunda ise emekli aylıklarında da artış devam edeceğine dikkat çekiyor.

Asgari Ücret zammının dondurulması konusunda yorum yapan Çelik, emek gelirlerinin düşeceğini belirtirken. özel sektör çalışanlarının durumdan olumsuz etkileneceğini ve bu durumun da yoksulluğa mahal vereceğini vurgulamış bulunuyor.

tll

Asgari ücret enflasyonu etkiliyor mu

Asgari ücretin enflasyona olan etkisinin hesaplamadan hesaplamaya değişkenlik gösterdiği biliniyor. Enflasyondaki artışın temel sebebinin arz yetersizliği ve yüksek kar marjları olduğunu savunan isim, Asgari ücretin bu etkenleri doğrudan etkilemediği konusunda yorumunu yapıyor.

Merkez Bankası tarafından geçtiğimiz hafta hükümete sunulan mektupta, son iki yıldır Temmuz ayında yapılan ara zam uygulamasının devreye girmemesine onay verildi. Merkez Bankası tarafından onay almış bu öngörü de TCMB Başkanı Fatih Karahan tarafından imzalı mektupta sunuldu. Asgari ücretin senede bir kere güncellenmesi gerektiği açıklanırken, enflasyonla mücadele konusunda tek zam politikasının öneminden mektupta bahsedilmişti