Bist 100
10.276,88 0%
DOLAR
32,36 -0,04%
EURO
34,86 0,14%
ALTIN
2.379,43 -0,23%

Emekli Bayramı yaklaşıyor: Çift maaş hakkı ile maaşlar 15.000 TL'ye, ikramiyeler de yükseliyor

Türkiye'de sosyal güvenlik mevzuatı, belirli şartları sağlayan emeklilere ve emekli yakınlarına çift maaş alma imkanı sunabiliyor. Öte yandan bayram ikramiyeleri de bu sayede artabiliyor. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 23.04.2024 15:31
Güncelleme Tarihi: 23.04.2024 15:31

Emekli Bayramı yaklaşıyor: Çift maaş hakkı ile maaşlar 15.000 TL'ye, ikramiyeler de yükseliyor

Türkiye'de sosyal güvenlik mevzuatı, belirli şartları sağlayan emeklilere ve emekli yakınlarına çift maaş alma imkanı sunabiliyor. Belli başlı şartları taşıyan emekli bir çok artı olarak ek maaş alabiliyor. Bu ödemelerde amaç, maddi durumların güçlenmesi ve refah payının arttırlması olarak biliniyor. SGK tarafından belirlenen çift maaş almak hakkından faydalanabilmek için belirlenen bazı şartların taşınması gerekliliği belirtilirken, hangi şartlarda alınabileceği ve çift maaş hakkının kimler için geçerli olacağı konuları emekli tarafından yakından takip ediliyor. Vefat eden eşten emekli maaşı alma şartları, emekliye promosyon ve ikramiye hakları gibi tüm detayları sizlerle...

EMEKLİYE ÇİFT MAAŞ ALMA HAKKI

Eşi vefat eden emekli MAAŞI, Anne veya babasını kaybeden emekli olmayan çocuklara sağlanan maaş ve anne ve babasını kaybeden emeklilere sağlanan maaş imkanları gibi SGK tarafından belirlenmiş bir çok mevzuat bulunuyor.  Öte yandan Bazı istisnai durumlarda da emekli çift maaş alabiliyor .

tll

EMEKLİ ÇİFT MAAŞ ALMA ŞARTLARI

Sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısına göre emekli çift maaş alma imkanına sahip olabiliyor. Çift maaş alabilmek için vefat eden sigortalının sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı gibi şartları sağlaması gerekliliği mevcut iken, sigortalının çalıştığı kuruma göre değişkenlik gösteren bazı kurallar bulunuyor. 

En az 1 yıl evli kalmış olma şartına dul maaş imkanı sağlanırken, Yetim aylığı alabilmek için çocukların 18 yaşını doldurmamış veya 25 yaşını doldurmuş ancak okula devam ediyor olmaları gerekliliği bulunuyor. Kimi özel durumlarda da çalışan bireyin ölüm nedenine ya da çalışma iş grubuna göre kimi destekler bulunuyor. 

tll

EMEKLİYE ÇİFT MAAŞ NE KADAR ÖDENİYOR

Dul aylığı olaran bilinen bu 2. maaş hakkında emekli maaşı ile birlikte en az 15.000 TL aylık maaş hakkına sahip olunabiliyor. 

HEM EŞTEN HEM ANNE BABADAN MAAŞ ALMA

2008 öncesinde vefat eden sigortalıların yakınları farklı kurumda yer alıyor ise hem yetim hem de dul aylığı alabilmekte iken, bu kural geçtiğimiz yıllarda değişerek sadece en yüksek maaş alınabiliyor. 

BAYRAM İKRAMİYELERİ DE ÖDENİYOR

 Emekli her sene hak sahibi olduğu bayram ikramiyelerinden aylık bağlanan hak sahibi emekli yakınları da faydalanabiliyor.