Geleneksel Lezzeti Yeniden Yaşatıyor
Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde yaşayan 41 yaşındaki Elif Görgülü, babaannesinden öğrendiği geleneksel karanfilli pismeti, geçim kaynağına dönüştürerek hem ev ekonomisine katkıda bulunmakta hem de çevresindeki kadınlara istihdam olanağı sunmaktadır.
İşletme Serüveni
Görgülü, 4 yıl önce erişte ve yufka gibi hamur işi ürünleri satışı yapmak amacıyla bir işyeri açtı. İş yerinde ürünlerini hazırlayıp satışa sunmaya başlayan Görgülü, daha sonra bölgesinde unutulmaya yüz tutmuş bir lezzet olan pismeti yaşatmaya karar verdi. İlk olarak 80 kişilik üretimle başladığı serüveninde, bugün 500 kişilik siparişlere cevap verebilmekte.
Kadınlara İstihdam Sağlıyor
Üretimini artırdıkça çevresindeki kadınları da bu süreçte istihdam ederek onlara ekonomik katkı sağlıyor. Görgülü, kadınların ev ekonomisine katkıda bulunmalarına destek olduğunun ve geleneksel bir lezzeti yaşatmanın gururunu taşıdığını dile getirdi. Tekirdağ'ın yanı sıra yakın illerden de pismet siparişi aldıklarını belirtti.
Pismetin Tarihçesi ve Üretim Aşaması
Pismet, 200 yıl öncesine dayanan bir geleneğe sahip. Kına gecelerinde, sünnet düğünlerinde ve cenaze gibi ritüellerde yapılan bu lezzetin, zamanla unutulmaya yüz tuttuğunu ifade eden Görgülü, eski bir geleneğin yaşatılmasına katkı sağladığının altını çizdi. Çalışmalarının ilk aşamasında 70-80 kişilik üretimle başladığını ancak şu an 400-500 kişilik üretim yapma kapasitesine ulaştığını söyledi.
Kadınların İş Hayatındaki Rolü
Görgülü, kadınların iş hayatının içinde olması gerektiğine inanarak, “Bir kadının çalışması çok güzel bir duygu. Kendimle birlikte aileme katkıda bulunuyorum.” dedi. Ayrıca, iş yerindeki kadın çalışanların da aile bütçelerine katkı sağladıklarını belirtti.
Gurur Verici Bir Geleneği Yaşatıyorlar
Yaşariye Köseoğlu, pismet yaparken hem geleneksel lezzetleri devam ettirmenin gururunu yaşadıklarını hem de ev ekonomilerine katkı sunduklarını ifade etti. Pismet, un, kuru maya, süt, susam ve öğütülmüş karanfil kullanılarak hazırlanmaktadır. Yoğrulan hamur 2 saat dinlendirildikten sonra fırına verilmekte ve piştikten sonra üzerine yağlı ve şekerli su sürülerek servis edilmektedir.
Tekirdağ’da yaşayan 41 yaşındaki Elif Görgülü (solda), babaannesinden öğrendiği geleneksel karanfilli pismeti yeniden üretmeye başlayarak hem ev ekonomisine katkı sağlıyor hem de kadınlara istihdam olanağı sunuyor. Görgülü, AA muhabirine, açıklamalarda bulundu.
Tekirdağ’da yaşayan 41 yaşındaki Elif Görgülü (solda), babaannesinden öğrendiği geleneksel karanfilli pismeti yeniden üretmeye başlayarak hem ev ekonomisine katkı sağlıyor hem de kadınlara istihdam olanağı sunuyor. Görgülü, AA muhabirine, açıklamalarda bulundu.