Elazığ’da Türk kahveli badem şekeri: Gelenekten yeniliğe bir lezzet
Elazığ’da yöresel ürün satışı yapan bir işletmede, geleneksel badem şekeri yeni bir sentezle buluştu: Türk kahveli badem şekeri. Vişneli ve limonlu çeşitlerle başlayan ürün yelpazesi, gelen talepler doğrultusunda kahve aromalı versiyonla zenginleştirildi ve kısa sürede ilgi gördü.
İşletme sahibi İmam Gündoğdu ve badem şekeri ustası Coşkun Ceylan tarafından geliştirilen tat, ilk etapta az miktarda üretilip müşterilere tattırıldı; olumlu geri dönüşler üzerine seri üretime geçildi. Önceki üretimler sayesinde işletmenin Türkiye’nin bütün illerinden sipariş almaya başladığı belirtiliyor.
Üretim sürecine dair işletme açıklamaları, ürünün rafine edilmesinin zaman aldığını ortaya koyuyor: Standart reçete üzerinde çalışıldıktan sonra üretim artırıldı. Üretimin işleyişine dair verilen bilgiler arasında "6’ncı kazanı yapıyoruz", "bir aydan fazladır kahveli badem şekeri üretiyoruz" ve yapım aşamasının dört gün sürdüğü yer alıyor. Ürün şu an talebe göre düzenli olarak piyasaya veriliyor.
Kahveli badem şekeri vazgeçilmez bir tat oldu
İşletme sahibi İmam Gündoğdu üretim ve talep sürecini şöyle özetliyor: “Bu fikir ustamızla oturup kahveli badem şekeri deneyelim dedik. Kahve çok revaçta bir ürün. Şu an 6’ncı kazanı yapıyoruz. Bir aydan fazladır kahveli badem şekeri üretiyoruz. Çok güzel talepler aldık. Aynı zamanda satışı da güzel gidiyor. Biz böyle bir ürün çıkardığımız için mutluyuz. Fiyatlar bütün badem şekerlerinde aynı. Kahve sevenler için kahveli badem şekeri vazgeçilmez bir tat oldu. Yapım aşaması bizim 4 günümüzü aldı. Altyapımız var, ürünü çıkarmak için biraz uğraş verdik. Yaptığımız ürünü de müşterilerimize tattırdık. Kahve oranı nasıl diye, standarda oturtunca ürünümüzü çıkarmaya başladık. Müşterilerimiz geliyor, kahve alıyor. Badem şekerleri de tezgahımızın önünde olduğu için müşterilere tattırıyoruz. Önce bir tepkiyle karşılaştık kahveli badem şekeri mi olur diye, tadına baktıktan sonra tekrar alanları çok gördük. Kahvenin yanında, çayın yanında ikram ediyorlar. Vatandaşlar kahveli badem şekerinden memnun kalıyorlar.”
Kahve kültürü olanlarda ön plana çıktı
Badem şekeri ustası Coşkun Ceylan ise fikir oluşumunu ve hedef kitleyi şu sözlerle aktarıyor: “Bize kahveli badem şekerini teşvik eden de müşterilerimiz oldu. Kahve alıyoruz, kahveniz çok güzel bir de kahveli badem şekeri çıkarsanız diye. Biz de ondan yola çıktık. Badem şekerini yiyenler beğendi. Bizleri artık müşteriler yönlendiriyor. Biz de onlara göre hareket ediyoruz. Vatandaşların talebi, kahve kültürü olan insanlar gerçekten beğendi. Kahve kültürü olmayanlar çok aramıyor ama kahve kültürü olanlarda ön plana çıktı. Şu an yeni olduğumuz için iki günde bir çıkarıyoruz. Kahve aynı zamanda Osmanlı geleneğinden geliyor. Evlerimize gelen insanlara kahve ısmarlıyoruz, bundan sonrada kahvenin yanında kahveli badem şekeri ısmarlayacağız.”
Değerlendirme: Elazığ’daki girişim, yöresel bir ürünü Türk kahvesi geleneğiyle birleştirerek hedef kitlesini belirginleştirdi; örnek, başta çekingenlik olsa da tadım yoluyla benimsenen yenilikçi bir ürün geliştirme sürecinin uygulamalı bir örneğini sunuyor. Ürünün satış ve üretim sıklığı talebe göre şekilleniyor ve kahve kültürünün yoğun olduğu tüketici kesimlerinde daha yüksek kabul görüyor.
ELAZIĞ'DA BADEM ŞEKERİ USTASI VE İŞVERENİN ORTAKLAŞA ÜRETTİĞİ SADE, VİŞNELİ VE LİMONLU BADEM ŞEKERİ TÜM TÜRKİYE TARAFINDAN BEĞENİLİRKEN, BU SEFER YENİ TAT OLAN KAHVELİ BADEM ŞEKERİNİN ÜRETİMİ BAŞLADI.