Elazığ'da palamut tezgâhlarda
Balık sezonunun açılmasıyla Elazığ'daki tezgâhlarda çeşitlilik arttı. Havaların soğuması ve palamutun yağlı, lezzetli dönemde olması, vatandaşları bu türü tercih etmeye yöneltiyor. Kentte tüketiciler arasında palamutun yanı sıra alabalık, istavrit ve somon da rağbet görüyor. Türkiye'de sadece Elazığ'da kilo ile satılan palamut, son dönemde yoğun ilgi görüyor ve tezgâhlarda ortalama 250 liradan alıcı buluyor.
Kilo ile satış ve fiyatlar:
Elazığ'daki balıkçılardan Ramazan Erdoğan, palamut satış şekline ve fiyat dalgalanmalarına dikkat çekiyor. Erdoğan, "Elazığ'da palamut kiloyla satılıyor. Grama vurduğun zaman tane hesabıyla aynı fiyata geliyor" diyerek satış yöntemindeki farkı anlatıyor. Tezgâhlarda palamut bir kilo civarında gelmekte; tane fiyatı 150-200 lira bandında değişiyor ve kilogram fiyatı şu an 250 lira. Geçen yıl ise palamutun fiyatı 700-800 lira bandındaydı, bu yıl bolluk nedeniyle fiyatlar düştü.
Talep, sağlık ve mevsim etkisi:
Erdoğan, palamutun besin değerine vurgu yapıyor: "Çocuklar için çok iyi. Bağışıklık ve omega3 için çok besleyici ve doyurucu bir balık çeşididir." Soğuyan havalarla birlikte bölge halkının balık tüketimini artırdığı, başka bölgelerde yaz-kış fark etmeksizin haftada iki kere balık tüketen aileler bulunduğu ancak coğrafyanın tüketim alışkanlıklarını etkilediği ifade ediliyor. Erdoğan ayrıca, "Değişmeyen hatta düşen tek şey balık fiyatlarıdır" sözleriyle genel piyasa algısına dikkat çekiyor.
Tezgâhtaki diğer türlerde ise büyük değişiklik yok; alabalığın geçen yıl 250 lira olan fiyatı halen aynı seviyede. Vatandaşların şu anki tercih sıralaması palamut, ardından istavrit ve somon şeklinde seyrediyor; bölgedeki mevsimsel talep ve arz dengesi fiyatları belirlemeye devam ediyor.
Türkiye’de sadece Elazığ’da kiloyla satılıyor: Vatandaşlardan palamuta yoğun ilgi