Elazığ'ın Keban ilçesinde ata tohumlarından yetiştirilen ve geçen yıl tescillenen Keban biberinin seralarda hasadı gerçekleştirilmeye başlandı. Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi'ne sunulan projeyle, Kaymakamlık tarafından yüzde 70 hibe desteği ile kurulan seralarda bu yıl ilk defa biber hasadı yapıldı.
Keban biberi, bölgenin iklim şartları ve toprak yapısından dolayı kendine has aroması, tadı ve iriliği ile dikkat çekiyor. İlçe sakinleri tarafından dededen kalma tohumlarla yetiştirilen bu biber, taze ve kurutmalık olarak büyükşehirlerden ve gurbetçilerden talep görüyor. Keban biberinin Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan başvuru sonucunda 4 Kasım 2024'te tescillenmesi, yerel ekonomiye önemli katkılar sunuyor.
Keban biberinin üretimiyle ilgili bilgi veren İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ziyaddin Seçkin, 'Keban biberi yörenin iklimine adapte olmuş bir bitkidir. Lezzeti dolayısıyla başka bölgelerde de yetiştirilmek isteniyor, ancak aynı kalite elde edilemiyor' şeklinde konuştu. Seçkin, Keban biberinin ilçeyle özdeşleştiğini ve hem acı hem tatlı çeşidi bulunduğunu da belirtti.
İlçede 350 üretici tarafından 200 dekar alanda yetiştirilen Keban biberine olan talebin her geçen yıl arttığını vurgulayan Seçkin, üretimin artırılması için yapılan çalışmalar ve sağlanan desteklerle birlikte, hedeflerini 250-300 tonlara yükseltmeyi planladıklarını açıkladı.
Üretici Ömer Albayrak, bu yıl seralarda biber yetiştiriciliğine başladıklarını ve bu sayede üretimlerinin arttığını ifade etti. Albayrak ayrıca, 'Keban biberi lezzeti ve verimi ile özel bir üründür. Bu yıl ilk defa seralarda biber yetiştiriyoruz, bu sayede yetişme süresi hızlanıyor' diye ekledi.
Keban biberi, Keban ilçesinin kültürel ve ekonomik yapısının önemli bir parçası olarak öne çıkarken, devlet destekleriyle daha geniş ekim alanlarına ulaşmayı hedefliyor. Üreticilerin bu süreçteki başarıları, biberin korunması ve tanıtımı açısından umut veriyor.
Elazığ'ın Keban ilçesinde ata tohumundan yetiştirilen ve geçen yıl tescillenen Keban biberinin seralarda hasadı yapılıyor. Bölgenin iklim şartları ve toprak yapısından dolayı kendine has aroması, tadı ve iriliği olan Keban biberi, ilçe halkı tarafından dededen kalma tohumlarla yetiştiriliyor. Geçen yıl Kaymakamlık tarafından Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresine sunulan projeyle ilçede yüzde 70 hibe desteğiyle kurulan seralarda bu yıl ilk defa Keban biberinin hasadı gerçekleştirildi.
Elazığ'ın Keban ilçesinde ata tohumundan yetiştirilen ve geçen yıl tescillenen Keban biberinin seralarda hasadı yapılıyor. Bölgenin iklim şartları ve toprak yapısından dolayı kendine has aroması, tadı ve iriliği olan Keban biberi, ilçe halkı tarafından dededen kalma tohumlarla yetiştiriliyor. Geçen yıl Kaymakamlık tarafından Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresine sunulan projeyle ilçede yüzde 70 hibe desteğiyle kurulan seralarda bu yıl ilk defa Keban biberinin hasadı gerçekleştirildi.