Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Egzama ve sedef hastalığı meğer bundan çıkıyormuş! Aklımıza bile gelmemişti

Stresin sağlık için çok fazla etkileri olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Olumsuz ruh hali cildinize de zarar verebilir. Aşırı stres çeşitli cilt hastalığına neden olabilir. Akne ise bunlardan sadece bir tanesidir.

Yayın Tarihi: 12.12.2023 15:56
Güncelleme Tarihi: 12.12.2023 15:56

Egzama ve sedef hastalığı meğer bundan çıkıyormuş! Aklımıza bile gelmemişti

Stres ve cilt hastalıklarının arasındaki ilişki uzun zamandır bilinmektedir. Pek çok insan bazı durumlarda duygusal stres ve zihinsel gerginlikten dolayı gözle görülür derecede cilt sorunları yaşamaktadır.

Stresin cildiniz üzerindeki en belirgin etkilerin başında sizi daha yaşlı göstermesi olarak görülebilir. Çok fazla stres, cilde kan akışını azaltan ve cilt hücrelerinin beslenmesini bozan kortizol hormonunu artırır. Hyaluronik asit ile birlikte kollajen sentezi azalır, cilt kurur, ince çizgiler artar, cilt hem cansız hem de mat görünmeye başlar.

Stresli olduğunuzda bir grup hormonun salınımı artar ve bu da vücudunuzda iltihaplanmaya neden olur. Egzama, rosacea, sedef hastalığı ve kurdeşen gibi birçok cilt rahatsızlığı, stresin neden olduğu iltihaplanmadan kaynaklanır.

Egzama ve sedef hastalığı meğer bundan çıkıyormuş! Aklımıza bile gelmemişti

SEDEF HASTALIĞI

Sedef hastalığı pullu döküntü olarak kendini gösteren yaygın bir cilt hastalığıdır. Stres sedef hastalığının alevlenmesini tetikleyebilir ve semptomları kötüleştirebilir.

SEBORE

Psikolojik stres durumuna tepki olarak kötüleşebilen diğer bir yaygın kronik cilt hastalığı da seboredir. Yüzde ve saç derisinde sıklıkla oluşan kızarıklık, rahatlatıcı içerikli bir nemlendirici kullanılarak hafifletilebilir. Cildi tahriş eden ve kızarıklığı kötüleştirme ihtimali olan temizleyicilerden kaçınmak çok önemlidir.

AKNE

Yaygın cilt sorunlarından biriis olarak görülen sivilcenin de stres durumlarında kötüleştiği bilinmektedir. Kendinizi depresyonda hissettiğinizde cildinize bakım yapma motivasyonunuz azalır ve bu da daha da kötüleşmesine neden olabilir. Bu sorunu çözmek için yüzünüzü günde 1-2 kez yağ içeriğini azaltan özel yüz sabunlarıyla yıkamanız ve sivilce karşıtı ilaçları günlük olarak kullanmanız yeterlidir.

Egzama ve sedef hastalığı meğer bundan çıkıyormuş! Aklımıza bile gelmemişti

Cilt bakımında nelere dikkat etmeliyim?

Dermatologlar, sağlıklı bir cilt için izlemeniz gereken bakım rutini konusunda size bazı tavsiyelerde bulunuyorlar.

Bu günlük bakım, cildinize sabunun yerine duş yağı ile masaj yapmayı ve duştan sonra da düzenli olarak nemlendirici sürmeyi içerir.

Duş alırken çok sıcak su kullanmaktan kaçınılmalı ve duş sıklığını biraz azaltmak da önemlidir.

Doğru beslenme de cilt tedavisinde önemli bir rol oynar. Cildinizin ihtiyaç duyduğu temel yağ asitleri ile beraber vitaminleri sağlayan tüm gıdaları tüketmelisiniz. Özellikle sebore sorunu yaşayanlar için hijyeni korumak çok önemlidir.

Tekrarlamayı önlemek veya semptomları hafifletmek için tepeden tırnağa temizlik de dahil olmak üzere temel günlük hijyen kurallarına uymalısınız.

Yüzünüzü yıkadıktan sonra sebum salgısını dengeleyebilmek ve cildinizi rahatlatmak adına az yağlı nemlendirici kullanmanızı öneririz.