Eğitimde iş birliği derinleşiyor: Türkiye ve Suudi Arabistan mutabakat zaptı imzaladı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin Suudi mevkidaşı Yusuf Bin Abdullah El-Benyan ile öğretmen, öğrenci değişimi ve yapay zekâ odaklı eğitim mutabakatı imzaladı.

Yayın Tarihi: 27.10.2026 00:10
Güncelleme Tarihi: 27.10.2026 00:11

Eğitimde iş birliği derinleşiyor: Türkiye ve Suudi Arabistan mutabakat zaptı imzaladı

Görüşmenin çerçevesi ve amaçları:

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Suudi Arabistan Eğitim Bakanı Yusuf Bin Abdullah El-Benyan ile bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasında eğitim alanında karşılıklı iş birliğini artırmayı hedefleyen mutabakat zaptı imzalandı. Programda ayrıca Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten de hazır bulundu.

Tekin, Türkiye ile Suudi Arabistan ilişkilerinin tarih boyunca iyi düzeyde olduğunu belirterek, bu ilişkileri daha ileri taşımada eğitim bakanlıklarının kritik rol üstlendiğini vurguladı. Dünyadaki çatışmalar, insan hakları ihlalleri ve özellikle sosyal medya gibi platformlarda çocuklar ve gençleri hedef alan dezenformasyonun, ülkeler arası dayanışmayı güçlendirme ihtiyacını doğurduğunu ifade etti.

Bakan Tekin'in vurguları:

Tekin, eğitim sistemlerinin barışa, insan haklarına ve karşılıklı dostluğa yeterince yer vermesinin önemine dikkat çekti ve "Eğer eğitim sistemleri barışa, insan haklarına ve karşılıklı dostane ilişkilere yeterince yer verse, dünyada savaşlar, insan hakları ihlalleri olmaz" görüşünü paylaştı. Bölgedeki savaşlara işaret ederek eğitim bakanlıklarının daha yakın çalışmasının zorunlu olduğunu söyledi ve bugün yapılan görüşmelerin ve atılan imzaların bu amaç doğrultusunda yararlı olacağını umduğunu belirtti.

Ayrıca Tekin, eğitim-öğretim süreçlerinde yapay zekânın hem olumlu hem de olumsuz etkilerinin sağlıklı değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Mutabakat zaptının hedefleri ve kapsamı:

İmzalanan mutabakat zaptı ile iki ülke arasında öğretmen, öğrenci ve uzmanların karşılıklı ziyaretleri teşvik edilecek; eğitim personelinin mesleki gelişimi için iş birlikleri geliştirilecek. Ortak araştırmaların yapılması ve eğitim materyallerinin birlikte geliştirilmesi hedefleniyor.

Mutabakat çerçevesinde özel eğitim, eğitim teknolojileri ve uzaktan eğitim alanlarında iş birliği güçlendirilecek. Ayrıca Türkçe ve Arapça öğretiminin desteklenmesi, eğitim yeterlilikleri ve sertifikalarının karşılıklı tanınması ile denklik süreçlerinin geliştirilmesi öngörülüyor.

Okul açılış ve izin süreçlerinin kolaylaştırılması da anlaşmanın kapsamına dahil edilen konular arasında yer alıyor; böylece pratik uygulamalarda da iş birliğinin önünde duran engellerin azaltılması amaçlanıyor.

Suudi mevkidaşın değerlendirmesi:

Suudi Arabistan Eğitim Bakanı Yusuf Bin Abdullah El-Benyan de Türkiye ile eğitim iş birliğine önem verdiklerini ifade etti. El-Benyan, yapay zekânın genel eğitim çerçevesinde yerinin netleştirilmesi gerektiğini belirterek çocukların ilk dönemde aldığı eğitimin önemine dikkat çekti ve bu süreçte yapay zekânın büyük bir rol oynadığını söyledi.

El-Benyan, bu rolün yürütülürken "dini değerlerimiz ve ulusal değerlerimizle örtüşmesi" gerektiğini vurguladı. Görüşmenin ardından iki bakan, eğitim alanındaki iş birliğini resmiyete döken mutabakat zaptını imzaladı.

Taraflar, atılan adımların öğretim programlarından saha uygulamalarına kadar geniş bir alanda iş birliğini artırmasını ve karşılıklı deneyim paylaşımı ile eğitim kalitesini yükseltmeyi hedefliyor.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN, SUUDİ ARABİSTAN EĞİTİM BAKANI YUSUF BİN ABDULLAH EL-BENYAN'I...

MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN, SUUDİ ARABİSTAN EĞİTİM BAKANI YUSUF BİN ABDULLAH EL-BENYAN'I AĞIRLADI. GÖRÜŞMEDE TÜRKİYE İLE SUUDİ ARABİSTAN ARASINDA EĞİTİM ALANINDA MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI.

Yazar
EDİTÖR

Murat Doğan

Ben Murat Doğan, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr'de Yaşam kategorisi için yazıyorum. Aslında 'yaşıyorum' desem daha doğru! Gastronomi ve seyahat yazarıyım. Sürekli yeni yerler keşfeder, yeni lezzetler denerim. Samimi, keyifli ve 'gurme' bir anlatımım olduğunu söylerler.