Ege Üniversitesi'nde Geliştirilen 'Bayraktar' ve 'Brezza' Biber Çeşitleri Tescillendi

Ege Üniversitesi, 'Bayraktar' ve 'Brezza' isimli iki yeni biber çeşidini Tarım ve Orman Bakanlığından tescil ettirdi.

Yayın Tarihi: 16.01.2025 11:12
Güncelleme Tarihi: 16.01.2025 11:21

Ege Üniversitesi'nde Geliştirilen 'Bayraktar' ve 'Brezza' Biber Çeşitleri Tescillendi

Ege Üniversitesi'nde Yeni Biber Çeşitleri Tescil Edildi

Ege Üniversitesi (EÜ) ile işbirliği yapan bir gıda firması, 'Bayraktar' ve 'Brezza' adlı iki yeni biber çeşidini Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan tescil almayı başardı.

Geliştirme Projesi Hakkında

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, EÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından yürütülen proje kapsamında "Turşuluk Üçburun Biber Çeşitlerinin Geliştirilmesi" üzerine çalışmalar gerçekleştirildi.

Üniversite-Sanayi İşbirliği

Proje, "Üniversite-Sanayi İşbirliği Ar-Ge Projesi" çerçevesinde seleksiyon ıslahı yöntemiyle iki biber çeşidinin oluşturulmasına olanak sağladı. Tarım ve Orman Bakanlığının 'Standart Tohumluk Kayıt Listesi'ne eklenen bu çeşitlerin geliştirilmesi, sürdürülebilir tarım uygulamaları açısından büyük önem taşıyor.

Rektör Budak'ın Açıklamaları

Proje yürütücüsü EÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Duman ve ekibin gıda firması yetkilileri, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak'ı ziyaret etti. Rektör Budak, üniversite-sanayi işbirliğiyle birçok örnek projeye imza atmaya devam ettiklerini belirtti. Pandemi sonrası tarımın öneminin yeniden anlaşıldığını kaydeden Budak, "Tam akredite sağlık temalı bir araştırma üniversitesi olarak, ülkemizin 'Türkiye Yüzyılı' hedefleri doğrultusunda yerli ve milli anlayışla kaliteli, verimli, sürdürülebilir, kayıtlı ve tescilli üretime öncülük edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Profesör Duman'ın Vurgusu

Prof. Dr. Duman, tescil edilen biber çeşitlerinin salamura ve turşu üretimi açısından verimlilik sunduğunu ifade etti. Bu durum, hem sektördeki ihtiyaçlara cevap vermekte hem de yerli üretimi desteklemekte önemli bir adım olarak değerlendirilmekte.

Ege Üniversitesi (EÜ) ile bir gıda firması işbirliğinde geliştirilen "Bayraktar" ve "Brezza" adlı...

Ege Üniversitesi (EÜ) ile bir gıda firması işbirliğinde geliştirilen "Bayraktar" ve "Brezza" adlı iki biber çeşidi, Tarım ve Orman Bakanlığından tescil aldı. "Üniversite-Sanayi İşbirliği Ar-Ge Projesi" çerçevesinde yürütülen çalışmalarda seleksiyon ıslahı yöntemiyle 2 biber çeşidi geliştirildi ve bunlara da "Bayraktar" ve "Brezza" adı verildi.

Ege Üniversitesi (EÜ) ile bir gıda firması işbirliğinde geliştirilen "Bayraktar" ve "Brezza" adlı...

Ege Üniversitesi (EÜ) ile bir gıda firması işbirliğinde geliştirilen "Bayraktar" ve "Brezza" adlı iki biber çeşidi, Tarım ve Orman Bakanlığından tescil aldı. "Üniversite-Sanayi İşbirliği Ar-Ge Projesi" çerçevesinde yürütülen çalışmalarda seleksiyon ıslahı yöntemiyle 2 biber çeşidi geliştirildi ve bunlara da "Bayraktar" ve "Brezza" adı verildi.