Ege'de 2025-2026 pamuk rekoltesi 410 bin ton olarak öngörülüyor
İTB koordinasyonunda 2025-2026 sezonu tahmini
İzQ Girişimcilik Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, İzmir Ticaret Borsası (İTB), İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Söke, Aydın ve Manisa ticaret borsaları, Tariş Pamuk Birliği ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi temsilcilerinin bulunduğu rekolte tahmin heyetinin 2025-2026 pamuk sezonuna ilişkin çalışmasının sonuçları paylaşıldı.
İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, pamuğun stratejik bir ürün, binlerce ailenin ekmek teknesi, sanayi, tekstil ve ihracatın bel kemiği olduğunu belirtti. Uçak, maliyet artışı ve su kıtlığının etkisiyle pamuk ekiminin azaldığını kaydetti.
Rekolte ve verim tahmini
Borsamız koordinatörlüğünde yürütülen çalışmanın sonuçlarına göre, bir önceki sezona göre bölgedeki pamuk ekim alanlarının yüzde 18,5 oranında azalarak 94 bin hektara düştüğü tahmin edilmiştir. Ortalama kütlü veriminin geçen yıla göre yüzde 3,9 artarak dekarda 437 kilogram olması beklenmektedir.
Çalışma kütlü üretiminde rekoltenin 410 bin ton olacağını öngörüyor. Yeni sezonda çırçır randıman oranının yüzde 39 olacağı ve bu randıman oranı ile mahlıç pamuk üretiminin 160 bin ton olacağı tahmin edilmektedir. Bu sonuçlar son üç aylık saha ve laboratuvar çalışmaları sonuçlarına dayandırılmıştır.
Uyarılar
Uçak, iklim koşullarına göre rekoltede kalite ve verim kaybı ortaya çıkabileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini sözlerine ekledi.
Ege Bölgesi'nde yeni üretim sezonunda kütlü (çekirdekli) pamuk üretiminin 410 bin ton olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak (sağ 2), İzQ Girişimcilik Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında konuya dair konuştu.