Efeler'de afet anında mahallelerin ilk müdahale ağı kuruluyor

Efeler Belediyesi, Mahalle Afet Gönüllülük Sistemi ile mahallelerde farkındalığı artırıp 18-30 Ekim başvurularıyla ilkyardım ve koordinasyonu güçlendiriyor.

Yayın Tarihi: 16.10.2026 14:08
Güncelleme Tarihi: 16.10.2026 14:08

Efeler'de afet anında mahallelerin ilk müdahale ağı kuruluyor

Efeler Belediyesi mahalle tabanlı afet dayanıklılığını güçlendiriyor

Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin öncülüğünde başlatılan Mahalle Afet Gönüllülük Sistemi, ilçedeki mahalleleri muhtemel afetlere karşı daha hazırlıklı ve dirençli hale getirmeyi amaçlıyor. Proje, afet anında ortaya çıkan bilgi kirliliğini azaltmayı ve profesyonel ekipler olay yerine ulaşana kadar yerel düzeyde hızlı ve doğru bilgi akışı sağlamayı hedefliyor.

Mahalle gönüllüleri nasıl görev alacak:

Kurulacak gönüllü ağı, arama-kurtarma ekiplerinin yerini almak yerine onlara zaman kazandıracak bir ilk temas ve bilgi köprüsü görevi üstlenecek. Gönüllüler; etkilenen binaların ve yapıların genel durumunu tespit edecek, mahallede ikamet eden engelli bireyler ve özel gereksinimli vatandaşların yerlerini raporlayacak ve ihtiyaçları kriz merkezine doğru kanallardan iletecek. Bu yapı, afetin ilk dakikalarındaki müdahale etkinliğini artırmayı, kaynakların daha verimli kullanılmasını ve saha koordinasyonunun hızlanmasını sağlayacak.

Eğitim, koordinasyon ve başvuru süreci:

Sisteme katılacak gönüllülerin yetkinliği için bir eğitim programı planlandı. Eğitimler, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda yürütülecek ve katılımcılara Temel Afet Bilinci ile Temel İlkyardım Eğitimi verilecek. Bu eğitimler, afet anında doğru davranış biçimlerinin benimsenmesi ve güvenli bilgi aktarım standartlarının oluşturulmasını hedefliyor.

Mahalle Afet Gönüllülük Sistemi, 18 yaş ve üzerindeki Efeler sakinlerinin katılımına açık. Başvuru dönemi 18 Ekim - 30 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek ve başvurular Efemobil uygulaması veya Efe Masa üzerinden yapılabilecek. Katılım ve eğitim ile mahalle düzeyinde dayanışma ve örgütlenme güçlendirilecek.

Belediye yetkilileri, projenin sadece afet anı müdahalesini kolaylaştırmakla kalmayıp aynı zamanda afet öncesi dönemde farkındalık artırma, hazırlık düzeyini yükseltme ve mahallelerde kalıcı bir dayanışma ağı oluşturma hedefinde olduğunu belirtiyor. Mahalle gönüllülüğü modelinin, kriz anlarında yerel bilgi doğruluğunu sağlama ve acil müdahale zincirine hız kazandırma açısından kritik öneme sahip olduğu vurgulanıyor.

Vatandaşlar, sistemi ve başvuru adımlarını takip ederek mahallelerinde daha güvenli ve organize bir yapı oluşturulmasına katkı sağlayabilecekler.

EFELER’DE AFET GÖNÜLLÜLÜĞÜ BAŞLIYOR

EFELER’DE AFET GÖNÜLLÜLÜĞÜ BAŞLIYOR

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.