Edirne'den Doğal Çözüm: Mandalina Raf Ömrü Uzatıldı
Edirne'de, Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu Ortaokulu'ndan bir grup öğrenci, greyfurt çekirdeği ile mandalinanın bozulmasını geciktiren bir doğal solüsyon geliştirdi. Öğrenciler, bu projeleri ile TÜBİTAK 2204-B 19. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın İstanbul Avrupa Bölge Finali'nde birincilik kazandılar.
Projenin Amacı ve Yöntem
Fen Bilimleri Öğretmeni Hülya Kara danışmanlığında, "Greyfurt Çekirdeği Uçucu Yağının Mandalina Küflenmesi Üzerine Etkisi" adıyla hayata geçirilen proje, kimyasalların sağlığa zararları üzerine yapılan araştırmalar sonucunda doğal yöntemler ile meyvelerin raf ömrünü uzatmayı amaçladı.
Öğrenciler, 8 hafta süren bir laboratuvar çalışması ile buhar damıtma yöntemiyle greyfurt çekirdeğinden yağ elde etti ve mandalinaya uyguladı. Elde edilen doğal solüsyonun mandalinanın raf ömrünü 2 hafta uzattığı belirlendi.
TÜBİTAK'da Başarı ve Gelecek Hedefleri
Projenin danışmanı Hülya Kara, bu yıl düzenlenen TÜBİTAK ortaokullar yarışmasında 13.918 proje arasında öğrencilerin projesinin öne çıktığını belirtti. Öğrencilerin bu başarı ile hem kendilerine hem de ülke ekonomisine katkı sağlamalarının hedeflendiğini ifade eden Kara, kimyasalların insan sağlığına zararlarını göz önünde bulundurduklarını ve doğal bileşenler kullanarak çok daha sağlıklı bir alternatif sunduklarını vurguladı.
Doğal Yöntemlerle Geri Dönüşüm
Takım üyesi 6. sınıf öğrencisi Alper Hüsamettin Erinmez, projede bir kontrol ve deney grubu oluşturduklarını anlattı. Elde ettikleri sonuçlara göre, doğal solüsyon uygulanan mandalinada küflenme, 5. haftada başlamışken, kontrol grubundaki mandalinada 3. haftadan itibaren küflenmenin gözlemlendiğini kaydetti.
Başka bir takım üyesi Arda Batı ise, projeyi geri dönüşüme katkı sağlamak amacıyla hazırladıklarını belirtti. Doğal ürünleri destekleyen projelerin insan sağlığına katkıda bulunmasının altında yatan düşünceyi şöyle ifade etti: "Biz de bu projemizde greyfurt çekirdeğini geri dönüştürerek meyvelerin raf ömrünü uzatan bir yol bulduk. Bu sayede hem ülke ekonomimize katkıda bulunacağız hem de doğamızı korumuş oluyoruz."
Okul Yönetiminin Görüşleri
Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu Ortaokulu Müdürü Coşkun Ünlü, öğrencilerin projeleriyle Ankara'da yapılacak TÜBİTAK Bölge Finalleri'ne katılacaklarını belirtti. Ünlü, öğrencilerin bu tür projeler ile öz güven kazandığını vurguladı ve ülkenin geleceği için yaratıcı çalışmalara destek vermenin önemine değindi.
Edirne'de ortaokul öğrencileri greyfurt çekirdeğiyle mandalinan bozulmasını geciktirerek raf ömrünü uzatan "doğal solüsyon" geliştirdi. Kimyasallar yerine doğal yöntemlerle meyvelerin raf ömrünü uzatmayın uzatmayı hedefleyen öğrenciler okulun laboratuvarında yaptıkları 8 haftalık çalışmayla "Greyfurt Çekirdeği Uçucu Yağının Mandalina Küflenmesi Üzerine Etkisi" projesini hayata geçirdi.
Edirne'de ortaokul öğrencileri greyfurt çekirdeğiyle mandalinan bozulmasını geciktirerek raf ömrünü uzatan "doğal solüsyon" geliştirdi. Kimyasallar yerine doğal yöntemlerle meyvelerin raf ömrünü uzatmayın uzatmayı hedefleyen öğrenciler okulun laboratuvarında yaptıkları 8 haftalık çalışmayla "Greyfurt Çekirdeği Uçucu Yağının Mandalina Küflenmesi Üzerine Etkisi" projesini hayata geçirdi.