Edirne'de süt üretimine teknolojik destek
Edirne'de süt üretiminde verimliliği yükseltmek ve hastalıklarla mücadelede erken teşhisi yaygınlaştırmak amacıyla, %70 Bakanlık hibesiyle temin edilen 52 adet Mastitis Tespit Cihazı besicilere dağıtıldı. Dağıtım töreni, Tarım İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi ve programa Vali Yunus Sezer katıldı.
Program ve katılımcılar
Törende cihazların, süt ineklerinde görülen meme iltihabının (mastitis) erken tespitinde önemli rol oynayacağı vurgulandı. Vali Yunus Sezer, teknolojik cihazların üreticilere ciddi avantaj sağlayacağını belirterek cihazları üreticilere teslim etti.
Cihazın işlevi ve beklenen etkiler
Mastitis tespit cihazları; hastalık belirtileri belirginleşmeden önce müdahale imkanı sağlayarak süt verim kayıplarını azaltmayı, antibiyotik ve tedavi giderlerini düşürmeyi hedefliyor. Erken teşhis uygulamalarının yaygınlaşmasıyla hem hayvan sağlığının korunması hem de ekonomik kayıpların önüne geçilmesi amaçlanıyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü İslam Köse, mikroorganizmaların özellikle sütte vermiş olduğu zararın hayvanlarda süt sıcaklığının artmasıyla birlikte meme hastalığına sebep olduğunu belirterek, erken tespit ile hayvanları meme hastalıklarından kurtarmayı amaçladıklarını söyledi.
Uygulama, eğitim ve saha takibi
Program kapsamında Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Onur Yalçın Toptaş besicilere yönelik bilgilendirme yaptı. Toptaş, "Öncelikle hayvancılığı geliştirme projesinde bu tür inovatif yaklaşımlar verimin takip edilmesine ki, buradaki meme iltihabından dolayı kaynaklanan ve diğer hayvanlara geçen bu bakterilerle beraber sürünün meme sağlığının ve süt veriminin gitmesine yol açıyor. Bu gibi yenilikçi çözümlerle sürümüzdeki verimi arttıracağız ve aynı zamanda sürümüzde koruyucu hekimliği sağlamış olacağız. Aynı zamanda hayvanlara veteriner hekim kontrolünde ilaç kullanılması gerekiyor" ifadelerine yer verdi.
Firma sorumlusu Ender Koç cihazın faydaları ve kullanımına ilişkin teknik bilgi verdi. Konuşmaların ardından Vali Yunus Sezer ve Tarım İl Müdürü İslam Köse cihazları üreticilere teslim etti.
Beklenen sonuçlar
Cihazların sahada düzenli kullanımıyla erken müdahale oranının artması, sürü sağlığının korunması ve süt veriminde azalma riskinin düşürülmesi bekleniyor. Bu uygulama, yerel üreticilerin maliyetleri azaltma ve verimliliği artırma stratejisinin bir parçası olarak öne çıkıyor.
EDİRNE’DE SÜT ÜRETİMİNDE VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK VE HASTALIKLARLA ERKEN MÜCADELEYİ DESTEKLEMEK AMACIYLA, YÜZDE 70 BAKANLIK HİBESİYLE TEMİN EDİLEN 52 ADET MASTİTİS TESPİT CİHAZI BESİCİLERE DAĞITILDI.