Edirne’de 16. yüzyıla ait tescilli kabir apartman bahçesinde, bakım bekliyor
Edirne’de Osmanlı dönemine ait tarihi bir kabir, çevresine inşa edilen apartman nedeniyle bir binanın bahçesinde kaldı. Başçızade Mustafa Efendiye ait olduğu belirtilen ve 16’ncı yüzyıl kaynaklı kabir, Selimiye Camii’ne yakın Meydan Mahallesi Hacı Sofu Sokaktaki apartmanın bahçesi içinde, duvarları yıkılmış ve bakımsız bir halde görülüyor.
Durum ve konum
Kabir, apartman yapılarıyla kuşatılmış şekilde kendi haline terk edilmiş durumda. Yapının duvarlarının yıkılması ve çevresinin apartmanlarla çevrelenmesi, tarihi öğenin görünürlüğünü ve erişimini sınırlıyor; bu durum hem kent sakinlerinin hem de kenti ziyaret edenlerin dikkatini çekiyor.
Uzman değerlendirmesi
Trakya Üniversitesi'nden emekli sanat tarihçisi Prof. Dr. Engin Beksaç, kabrin geçmişte iyi durumda olduğunu belirterek, "Bu kabir yakın tarihlere kadar gayet iyi durumdaydı. Ancak ihmaller ve bakımsızlık nedeniyle şu anda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Tescilli olduğunu biliyoruz ve 2000’li yılların başında korunmasına dair alınmış kararlar da mevcut. Buna rağmen bu halde bırakılması çok enteresan" dedi.
Beksaç, binanın yapım sürecine ilişkin mahalle bilgisini de aktararak, "Mahalle halkından öğrendiğimize göre binayı yapan şahıs, yapı izni alabilmek için başka bir parsel göstermiş, daha sonra binanın bu parselde olduğu ortaya çıkmış. Edirne’nin birçok yerinde benzer durumlarla karşılaşıyoruz. Apartman boşluklarında kalan, doğrudan binalarla kuşatılan kabirler ve çeşmeler var. Hatta geçmişte ecdat yadigârı kabirlerin tuvaletlerin altında kaldığına bile şahit olduk" ifadelerini kullandı.
Yerel tepki ve beklentiler
Mahalle ve apartman sakinleri, tarihi kabirin bakımsız görüntüsünden rahatsız olduklarını belirtiyor ve yetkililerden müdahale talep ediyor. Ziyaretçiler de yapının temizliği ve korunması gerektiğini vurguluyor.
Koruma çağrısı
Prof. Dr. Engin Beksaç ve mahalle sakinleri, kabrin tescilli olması ve geçmişte korunmasına dair kararlar bulunmasına rağmen ihmal edildiğini belirterek, yapının acilen restorasyon ve koruma altına alınması gerektiğini ifade etti. Duvarları yıkılmış, pislik içinde bırakılmış bir yapının ecdada karşı bir saygısızlık olduğu vurgulanıyor.
Olay, Edirne’deki kültürel mirasın korunması ve kent içinde tarihi yapılarla uyumlu kentleşme politikalarının uygulanması gerektiğine ilişkin tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.
EDİRNE'DE OSMANLI DÖNEMİNE AİT TARİHİ BİR KABİR, ÇEVRESİNE YAPILAN APARTMAN NEDENİYLE BİR BİNANIN BAHÇESİNDE KALDI. 16'NCI YÜZYILDA YAŞAMIŞ BAŞÇIZADE MUSTAFA EFENDİ'YE AİT OLDUĞU BELİRTİLEN KABRİN BAKIMSIZ HALİ GÖRENLERİN DİKKATİNİ ÇEKİYOR.