Düzce, depreme hazırlıkla anılmayı tercih ediyor
Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, kentin artık depremle anılan değil, depremlere karşı tedbir alan bir şehir olmasını arzuladıklarını belirtti. Özlü, yerel yönetim olarak önceliklerinin doğal afetlere karşı dirençli şehirler inşa etmek olduğunu vurguladı.
Yapılaşma düzenlemeleri ve uygulamalar:
Başkan Özlü, Düzce Merkez’de yüksek katlı yapılaşmaya son verdiklerini ve kat sınırını maksimum zemin+4 olarak düzenlediklerini ifade etti. Ayrıca, özel işlevli yapılar için deprem izolatörü şartıyla istisnalar bulunduğunu, hastane ve otel gibi projelerde bu uygulamaya izin verildiğini söyledi. Belediye, deprem yönetmeliklerini en son versiyonuna göre uyguladıklarını belirterek, kentin konut stokuyla ilgili çarpıcı bir veri paylaştı: "Bütün konut stokumuzun yaklaşık yüzde 80’i yeni."
Geçmişten alınan dersler ve şehir güvenliği:
Özlü, Düzce’nin Marmara depreminden ve 12 Kasım depremlerinden ders çıkardığını kaydetti. Bu çalışmaların sonuçlarından birinin de 23 Kasım 2022 depreminde yaşananlara yansıdığını belirterek, "23 Kasım 2022 depreminde bir tek can kaybımız olmadı" şeklinde konuştu ve alınan tedbirlerin hayat kurtardığını vurguladı.
Şehrin imajı ve yatırım çekiciliği:
Geçmişte Düzce denilince akla depremlerin geldiğini söyleyen Özlü, bunun değişmesini istediklerini aktardı. Kente yönelik göçün ve yatırım ilginin artmasıyla bu algının kırıldığını belirtti; Düzce’ye hem ulusal hem uluslararası marka olmuş 6 otel yatırımının geldiğini ve insanların şehri tercih ederek yerleştiğini ifade etti. Özlü, sözlerini, "Bu şehir, bu coğrafya çok güzel; depremlerle anılmayı arzu etmiyoruz" diyerek tamamladı.
Belediye yetkilileri, kentsel dönüşüm, bina denetimleri ve uygulanan yönetmeliklerle Düzce'yi dayanıklı bir kent haline getirme hedefinin sürdüğünü belirtiyor.
DÜZCE BELEDİYE BAŞKANI DR. FARUK ÖZLÜ, DÜZCE’NİN DEPREMLE ANILAN DEĞİL, DEPREMLERE KARŞI TEDBİR ALAN BİR ŞEHİR OLMASINI ARZU ETTİKLERİNİ VE AFETLERE KARŞI DİRENÇLİ ŞEHİR İNŞA ETTİKLERİNİ SÖYLEDİ.