Düzce'de Batı Karadeniz Su Temelli Kalkınma, Turizm ve Strateji Zirvesi gerçekleştirildi

Düzce'de düzenlenen zirvede Batı Karadeniz'in su kaynakları temelinde kalkınma ve turizm stratejileri, yerel yöneticiler ve akademisyenlerin katılımıyla tartışıldı.

Yayın Tarihi: 16.05.2026 09:41
Güncelleme Tarihi: 16.05.2026 09:45

Düzce'de Batı Karadeniz Su Temelli Kalkınma, Turizm ve Strateji Zirvesi gerçekleştirildi

Düzce'de Batı Karadeniz Su Temelli Kalkınma, Turizm ve Strateji Zirvesi

Düzce Belediyesi ile BAKFED iş birliğiyle düzenlenen "Batı Karadeniz Su Temelli Kalkınma, Turizm ve Strateji Zirvesi"ne Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ev sahipliği yaptı. Kastamonu başta olmak üzere bölgeden gelen temsilciler ve ilgili akademisyenlerin katıldığı çalıştayda, Düzce ve Batı Karadeniz illerinin su kaynakları üzerinden sürdürülebilir kalkınma ve turizm stratejileri ele alındı.

Açılış konuşmaları ve ana mesajlar

Dr. Faruk Özlü, zirvenin ana gündeminin su olduğunu vurgulayarak su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve depolanmasının önemine dikkat çekti. Özlü, su ve enerji depolamanın dünyanın iki önemli sorunu olduğunu belirtti ve toplantının hayırlara vesile olmasını diledi.

Başkan Özlü ayrıca Batı Karadeniz illerinin kalkınmasında önceliğin turizm olması gerektiğini söyleyerek, Türkiye'nin güneyinden çok kuzeyinin cazibesinin artacağını öngördüğünü ifade etti. Bölge için planladıkları adımları şöyle özetledi: 6+1 ili kapsayan ziyaretler, tanıtım faaliyetleri, proje yazımı, Dünya Bankası ve Japon bankaları ile iş birliği arayışları, kültür ve gastronomi odaklı planlar ile Karaelmas Tren Hattı ile Çaycuma havalimanının canlandırılması girişimleri. Özlü, Düzce'de eş zamanlı süren 6 adet uluslararası marka otel yatırımına da dikkat çekti.

AK Parti MKYK Üyesi ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, yeni dönemde kalkınmanın daha çok bölgesel olduğunu belirterek, imar, ulaşım ve altyapı gibi konuların bölgesel planlama ile maliyet ve verimlilik açısından değerlendirilmelerinin önemini vurguladı. Keşir, Batı Karadeniz'in İstanbul'a yakınlığının turizm, sanayi ve eğitim açısından fırsat sunduğunu söyledi ve yedi ilin güçlerini birleştirmesinin verimli olacağını belirtti.

Kazım Ergün (Batı Karadeniz Konseyi Kurucu Başkanı ve TÜED Genel Başkanı) çalıştayın insanlığa ve çevreye katkı sağlamasını dileyerek, gelecek nesillere temiz bir dünya bırakma sorumluluğuna dikkat çekti. Erol Tayhan (Batı Karadeniz Bağımsız Gazeteciler Cemiyeti Başkanı-BAKFED Yönetim Kurulu Üyesi) projenin 7 ili kapsadığını ve bölgenin imar geleceğini etkileyen bir proje olduğunu belirtti.

Oturumlar: Araştırma ve uygulama odaklı sunumlar

Çalıştay, Moderatör Doç. Dr. Selahattin Ateş yönetiminde yapılan ilk oturumla başladı. Oturumda DSİ 55. Şube Müdürü Deniz Yıldız, DÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Kara, Öğr. Gör. İlyas Temel Şafak ve Strasam Direktörü Dr. Hüseyin Fazla su temelli kalkınma politikaları ve bu alandaki araştırmalar üzerine sunumlar gerçekleştirdi.

Öğleden sonraki oturumda ise GNC Hospitality Management Consulting sahibi Orhan Genceli, Hızel Otel Müdürü Dr. Mustafa Said Kocabıyık ve Prof. Dr. İlhan Genç su zenginliğinin turizme etkisi ve katkılarını değerlendiren araştırma ve uygulama örneklerini katılımcılarla paylaştı.

Saha ziyareti ve kapanış

Program kapsamında il dışından gelen konuklar, Konuralp Antik Tiyatrosu, İçme Suyu Altyapı Yatırım ve Tesisleri ile Aydınpınar Sosyal Tesislerini ziyaret etti. Çalıştay, bölge illerinin su temelli kalkınma ve turizm stratejilerine ilişkin tartışmalar ve saha incelemeleri sonrası sona erdi.

Zirve, Batı Karadeniz'de su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, bölgesel iş birliği ve turizm odaklı kalkınma için somut adımlar atma yönünde temel bir platform oluşturmayı hedefledi.

DÜZCE BELEDİYESİ VE BAKFED İŞ BİRLİĞİ İLE HAZIRLANAN "BATI KARADENİZ SU TEMELLİ KALKINMA, TURİZM...

DÜZCE BELEDİYESİ VE BAKFED İŞ BİRLİĞİ İLE HAZIRLANAN "BATI KARADENİZ SU TEMELLİ KALKINMA, TURİZM VE STRATEJİ ZİRVESİ" BELEDİYE BAŞKANI DR. FARUK ÖZLÜ’NÜN EV SAHİPLİĞİNDE DÜZENLENDİ. KASTAMONU BAŞTA OLMAK ÜZERE ÇEVRE İLLERDEN GELEN KONUKLAR VE İLGİLİ AKADEMİSYENLERİN KATILIMIYLA DÜZENLENEN ÇALIŞTAYDA DÜZCE’NİN SU GÜCÜ VE SU KAYNAKLARI SAYESİNDE GELİŞTİRİLECEK STRATEJİLER TARTIŞILDI.

PROGRAM İL DIŞINDAN GELEN KONUKLARIN KONURALP ANTİK TİYATROSU, İÇME SUYU ALTYAPI YATIRIM VE...

Yazar
EDİTÖR

Fatma Öztürk

Merhaba, ben Fatma Öztürk. 26 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Gündem için yerel yönetimler ve şehir haberlerini takip ediyorum. Benim önceliğim insan hikayeleri ve toplumsal sorunlar. Vatandaşın sesini duyurmayı seviyorum, empati yeteneğimin yüksek olduğunu söylerler.