Düzce'de Asya Kaplan sivrisineği uyarısı ve ilaçlama çalışmaları

Düzce Belediyesi, 64 mahallede üçüncü tur ilaçlamayı tamamladı; Asya Kaplan sivrisineğine karşı 15 Haziran-15 Eylül arası yoğun mücadele ve su birikintilerini kapatma çağrısı.

Yayın Tarihi: 25.06.2026 17:07
Güncelleme Tarihi: 25.06.2026 17:07

Düzce'de Asya Kaplan sivrisineği uyarısı ve ilaçlama çalışmaları

ilaçlama çalışmaları devam ediyor

Düzce Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, yaz dönemiyle birlikte artan sivrisinek ve karasinek popülasyonuna karşı hem gündüz hem gece ekipleriyle sürdürülen ilaçlama çalışmalarını yoğunlaştırdı. 64 mahalle ve mücavir alanlarda yürütülen uygulamalarda ekipler üçüncü turu tamamlamak üzere olup, dördüncü tur için hazırlıklarını sürdürüyor.

Gündüz yapılan çalışmalarda ahır, foseptik, tuvalet kuyusu, jit alanları ve durgun su birikintileri düzenli olarak ilaçlanıyor. Gündüz ekipleri 4 takım halinde çalışırken, gece programında müdürlük tarafından belirlenen sorumluluk alanlarında haftada en az 2 gün olmak üzere 5 araç ile ilaçlama gerçekleştiriliyor.

İklim koşullarının elvermesi durumunda uçkunla mücadele çalışmaları 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında kesintisiz olarak üç ay sürecek.

Asya Kaplan sivrisineğine dikkat

Düzce Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, istilacı bir tür olan Asya Kaplan Sivrisineği konusunda vatandaşları uyardı. Müdürlük açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Son 5 yılda ülkemizin Kuzey Bölgelerinde yayılan istilacı bir tür olan Asya Kaplanı olarak adlandırılan sivrisinek türü bölgemizde ve ilimizde çoğalmaya, rahatsızlık oluşturmaya devam etmektedir. Bu türün mevcut var olan türlerden farkı temiz suya yumurta bırakabilmesidir. Bu durum bahçe sebzeciliği ve hobi bahçeciliğinin yoğun olarak yapıldığı ilimizde sinek için uygun çoğalma alanları oluşturmaktadır. Hiçbir önleyici tedbir (kapan ya da sineklik) alınmadan depo edilen, biriktirilen sular doğal çoğalma alanları haline gelmektedir. Bu alanları ekiplerin bulması ve ilaçlaması ya da boşaltması ekipler için zorluk teşkil etmektedir. Bu durum popülâsyonun kontrol altına alınmasını ve yok edilmesini zorlaştırmakta, yapılan mücadelenin başarısını sınırlamaktadır."

su birikintilerine karşı önlem çağrısı

Müdürlük, aile sağlığı ile çevre ve komşuların korunması için su biriktirilen alanların kapalı tutulması gerektiğini vurguladı. Açıklamada, biriken suların düzenli olarak boşaltılması veya haftalık olarak değiştirilmesinin sivrisinek üreme hızını azaltacağı belirtildi. Vatandaşlardan, ekip çalışmalarının etkinliğini artırmak amacıyla depo edilen ve biriktirilen suları kapatmaları, düzenli boşaltma veya haftalık değiştirme gibi önlemleri almaları istendi.

DÜZCE BELEDİYESİ YAZ AYLARINDA ARTAN SİVRİSİNEK VE KARASİNEK HAŞERELERİNE KARŞI HEM GÜNDÜZ HEM DE...

DÜZCE BELEDİYESİ YAZ AYLARINDA ARTAN SİVRİSİNEK VE KARASİNEK HAŞERELERİNE KARŞI HEM GÜNDÜZ HEM DE GECE EKİPLERİYLE İLAÇLAMA ÇALIŞMALARINI TÜM HIZIYLA SÜRDÜRÜYOR. 64 MAHALLE GENELİNDE SÜRDÜRÜLEN VE ZARARLI NÜFUSUNU EN AZ İNDİREBİLMEK, AYNI ZAMANDA ŞEHRİ DAHA YAŞANABİLİR KILABİLMEK ADINA İLAÇLAMA ÇALIŞMALARINDA ÜÇÜNCÜ TUR TAMAMLANDI.

DÜZCE BELEDİYESİ YAZ AYLARINDA ARTAN SİVRİSİNEK VE KARASİNEK HAŞERELERİNE KARŞI HEM GÜNDÜZ HEM DE...

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.