Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Dünyada bir ilk! Bir hastanın antikor hücreleri genetik olarak programlandı!

Immusoft, bilim insanlarının bir hastanın B hücrelerini genetik olarak programladığını ve hastalığı tedavi etmek amacıyla onları tekrar vücuduna yerleştirdiğini duyurdu.

Yayın Tarihi: 15.12.2023 16:40
Güncelleme Tarihi: 15.12.2023 16:40

Dünyada bir ilk! Bir hastanın antikor hücreleri genetik olarak programlandı!

Bilim insanları, ilk kez B hücrelerini ciddi bir genetik hastalığa karşı koymak için başka proteinler üretecek şekilde değiştirdi.

B hücrelerini genetik olarak programladığını açıklayan Seattle merkezli biyoteknoloji şirketi Immusoft, amacının bir kişinin B hücrelerini enzimi yapmaya teşvik ederek bu sorunu geçersiz kıl olduğunu söyledi.

B hücreleri, çok sayıda proteini dışarı pompalama yetenekleri nedeniyle Immusoft'a cazip geldi. Bir kişinin B hücreleri bu enzimi sürekli olarak sağlayabilirse, düzenli infüzyon ihtiyacını ortadan kaldırabileceği açıklandı.

b hücresi

İLK HASTANIN DURUMU İYİ

Immusoft'un CEO'su Sean Ainsworth, ilk hastanın kasım ayı ortasında deneysel tedaviyi aldıktan sonra durumunun iyi olduğunu söyledi.

Bilim insanları, hastanın B hücrelerini, kanı alan, belirli bir bileşeni ayıran ve geri kalanını dolaşıma geri veren bir makine kullanarak topladı. Vücutta milyarlarca B hücresi olduğunu sadece bir kısmının kullanıldığını söyleyen Ainsworth, "Metabolizma sürekli olarak yenileniyor ve yeni B hücreleri üretiyor" dedi.

B hücrelerinin antikorların yanı sıra eksik enzimi de üretmesini sağlamak için bilim insanlarının laboratuvarda onlara yeni genetik talimatlar eklemeleri gerekti. Bu talimatları, bir kes-yapıştır mekanizması kullanarak bir hücrenin genomuna doğal olarak entegre olabilen bir DNA dizisi olan bir transpozon içine paketlediler.

Piyasada bulunan birkaç tedavi, hastalığı tedavi etmek için hastanın vücut dışındaki hücrelerinin genetik mühendisliğini içeriyor. Orak hücre hastalığı için yeni onaylanan bir tedavi, hastanın kan oluşturan kök hücrelerini düzenlemek için Crispr kullanıyor. CAR-T hücre tedavisi olarak bilinen bir tür "canlı ilaç" ise hastanın T hücrelerini kansere karşı güçlendiriyor. Mevcut tedavilerin hiçbirinde kişinin B hücreleri kullanılmıyor.