toplantı ve sunumun atmosferi:
Denizli Ticaret Odası'nın (DTO) Dönem Değerlendirme Toplantısı, meclis ve meslek komitesi üyeleri, kadın ve genç girişimciler, yüksek istişare ve disiplin kurulu üyeleri, iş dünyası temsilcileri ile basın mensuplarının yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantı, DTO tarafından hazırlanan ve bugüne kadar yapılan çalışmaların aktarıldığı filmin gösterimiyle başladı; film salon tarafından büyük ilgi gördü ve sık sık alkışlandı.
Filmin ardından kürsüye çıkan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan kapsamlı bir sunum yaptı. Erdoğan, göreve geldikleri günden bu yana hayata geçirilen projeleri, sağlanan hizmetleri ve yeni döneme ilişkin hedefleri adım adım anlattı. Konuşması sırasında salondakiler sık sık alkışlayarak destek verdi ve Erdoğan toplantı sonunda yeniden adaylığını açıkladı.
odanın faaliyetleri ve öncelikleri:
Erdoğan, DTO'nun üyelerinin sorunlarını yalnızca gündeme getiren değil, çözüm üreten bir kurum olduğunu vurguladı. Üyelerin iş ve işlemlerinin kolaylaştırılmasından finansmana erişime, teknik tekstilden ihracata, mesleki eğitimden dijital ve yeşil dönüşüme kadar yürütülen çalışmaları tek tek sıraladı. Ayrıca Laodikya’nın gece turizmine kazandırılması, DTO'nun yeni hizmet binası, Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) ile gıda ve geri dönüşüm sektörlerine yönelik yeni sanayi sitesi alanları gibi yeni dönem projelerini paylaştı.
hizmetlerin dijitalleşmesi ve bürokrasinin azaltılması:
DTO, KGF, ABİGEM, EBIC-EGE ve İhracat Destek Ofislerini aynı çatı altında toplayarak bürokrasiyi azalttıklarını; iDATA Mobil Vize Merkezi ve dijital ehliyet uygulamaları gibi merkezlerle üyelerin zamanını koruduklarını duyurdu. Erdoğan, belge, ödeme ve üye işlemlerinin dijital ortama taşınmasıyla "7 gün 24 saat online" hizmetlere geçildiğini belirterek üyelerin önündeki engellerin kaldırıldığını söyledi.
finansman desteği ve dış pazarlara açılış:
Başkan Erdoğan, finansmana erişimin üretimin sürekliliği açısından hayati olduğunu vurguladı. Oda tarafından sağlanan aracılıkla, son 5 yılda Nefes ve Can Suyu Kredileri, KGF ve Hazine özkaynaklarıyla Denizli’deki 15.582 firmanın 37,8 milyar liralık düşük faizli ve uzun vadeli kredi desteğinden yararlandığını açıkladı. Erdoğan bu desteklerin üyeye nefes, üretime güç verdiğini ifade etti.
ihracat, yabancı yatırım ve e-ihracat
Oda, sektörel fuar sayısını ikiye katlayarak her yıl yaklaşık 1.000 üyeyi yurt içi ve yurt dışı fuarlarla buluşturuyor. Bugüne kadar 41 ülkenin büyükelçi, konsolos ve ticari ataşelerinden oluşan heyetler DTO üyeleriyle bir araya getirildi. Denizli’de yabancı ortaklı firma sayısının 56’dan 445’e yükseldiğini ve şehirde bugün 60 farklı ülkeden yatırımcının bulunduğunu belirten Erdoğan, kent üretiminin dünyaya açılmasında odanın rolünü öne çıkardı.
Elektronik ticarete yönelik çalışmalarla Denizli’nin e-ihracatta Türkiye’de 5’inci sıraya yükseldiğini açıklayan Erdoğan, şehirden 2.203 firmanın e-ihracatla küresel pazarlara açıldığını ve aylık 1 milyon adedin üzerinde ürünün yurt dışına gönderildiğini kaydetti. E-ihracatta öne çıkan sektörler ev tekstili, oto ekipmanları ve evcil hayvan ürünleri olarak sıralandı.
teknik tekstile dönüşüm ve insan kaynağı yatırımları:
Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi ile kentin geleneksel tekstil gücünün yüksek teknolojiye taşınmasının hedeflendiğini belirten Erdoğan, Avrupa Birliği ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından finanse edilen proje kapsamında Denizli’ye 8 milyon avro kaynak sağlandığını hatırlattı. Proje ile amaçlananın yalnızca bir merkez kurmak değil, teknoloji, tasarım ve marka değeri yüksek ürünler üretilmesini sağlamak olduğu ifade edildi.
Merkezlerde KOBİ’lere ürün geliştirme, test, analiz, eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunuluyor; firmalar sağlık, savunma, otomotiv, inşaat, tarım ve koruyucu giysiler gibi yüksek katma değerli teknik tekstil alanlarına yönlendiriliyor.
eğitim programları ve genç girişimciler:
İnsan kaynağına yapılan yatırımların DTO için öncelikli olduğunu belirten Erdoğan, Kariyer Günleri, mesleki eğitim programları, İŞKUR iş birlikleri ve girişimcilik projeleriyle gençleri iş dünyasıyla buluşturduklarını aktardı. Kadın girişimcilere yönelik finansal okuryazarlık, e-ticaret, dijital pazarlama ve markalaşma eğitimleri verildiğini söyledi. Ayrıca Denizli Kodlama Atölyesi ile çocukların 9 yaşından itibaren robotik ve kodlama eğitimi aldığı, toplamda 105 farklı başlıkta eğitim düzenlenerek binlerce kişiye ulaşıldığı vurgulandı.
sosyal sorumluluk ve kriz dönemlerinde destek:
Erdoğan, DTO’nun sosyal sorumluluk çalışmalarına da dikkat çekti. Pandemi döneminde üyelerin katkılarıyla sağlık kuruluşlarına oksijen ve solunum destek cihazları bağışlandığını, ilgili bakanlıklarla iş birliği içinde işletmelerin yaşadığı 120 farklı sorunun çözümüne aracılık ettiklerini belirtti. Ayrıca 11 ili etkileyen depremler sonrası acil yardım malzemeleriyle doldurulan TIR’ların afet bölgesine gönderildiğini anlatarak, "iyi günde birlikte, zor günde omuz omuza olduk" mesajını verdi.
Toplantının sonunda katılımcılar Başkan Erdoğan’ı yeniden aday olmaktan dolayı tebrik etmek için sıraya girdi; günün anısına çekilen toplu fotoğraflarla etkinlik sona erdi.
DTO BAŞKANI UĞUR ERDOĞAN, DÖNEM DEĞERLENDİRME TOPLANTISI’NDA HAYATA GEÇİRİLEN PROJELERİ VE YENİ DÖNEM HEDEFLERİNİ AÇIKLADI; 15 BİN 582 FİRMANIN 37,8 MİLYAR LİRALIK KREDİ DESTEĞİNDEN YARARLANDIĞINI, 2 BİN 203 DENİZLİLİ FİRMANIN İSE E-İHRACATLA KÜRESEL PAZARLARA AÇILDIĞINI SÖYLEDİ.