Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği (mpox) virüsüne karşı Japonya'daki KM Biologics tarafından geliştirilen LC16m8 aşısını acil kullanım için onayladığını duyurdu.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, karara ilişkin yaptığı açıklamada, M çiçeği virüsüne karşı LC16m8 aşısının, salgın bölgelerinde 1 yaş üstü çocuklar için listelenen ilk aşı olduğunu belirtti.
Ghebreyesus, "Bu, M çiçeği virüsü yayılmaya devam ederken özellikle çocuklar olmak üzere savunmasız popülasyonları korumak için hayati bir adımdır." ifadesini kullandı. Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde son iki ayda şüpheli M çiçeği vakalarının yarısının 12 yaş altındaki çocukların olduğu hatırlatıldı.
Ghebreyesus, "Bu yıl görülen şüpheli M çiçeği vakalarının toplam sayısı 40 bini aştı ve 1200 ölüm bildirildi. Burundi ve Uganda'daki salgınlar da genişliyor. 22 Kasım Cuma günü epidemiyolojik durumu ve devam eden müdahaleyi incelemek üzere Mpox Acil Durum Komitesini yeniden toplayacağım." açıklamasını yaptı.
DSÖ, daha önce, 13 Eylül'de M çiçeği virüsüne karşı ön yeterlilik alan ilk aşının, Bavarian Nordic tarafından üretilen "MVA-BN" olduğunu duyurmuştu.
Öte yandan, DSÖ, "maymun çiçeği virüsü (Monkeypox)" olarak bilinen terimi, 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle M çiçeği virüsü (Mpox) olarak değiştirmişti.
M çiçeği virüsü, 14 Ağustos'ta DSÖ tarafından "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan edilmişti.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.