DOLAR
36,11 0,04%
EURO
37,76 -0,57%
ALTIN
3.385,75 -0,59%
BITCOIN
3.478.184,67 0,73%

DSÖ: Goma, KDC'deki Artan Şiddet Nedeniyle Endişe Verici

DSÖ, KDC'nin Goma kentindeki artan şiddet nedeniyle tıbbi tedaviye erişimin zorlaştığını ve hastalıkların yayılma riskinin arttığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 30.01.2025 22:38
Güncelleme Tarihi: 30.01.2025 22:38

DSÖ: Goma, KDC'deki Artan Şiddet Nedeniyle Endişe Verici

Dünya Sağlık Örgütü'nden Endişe Verici Açıklama

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) isyancı gruplar ile güvenlik güçleri arasındaki şiddetli çatışmaların devam etmesi nedeniyle Goma kentindeki durumun giderek daha endişe verici hale geldiğini bildirdi.

DSÖ, KDC'de yaşananlara ilişkin sosyal medya platformu X'ten paylaşımda bulundu. Şiddetin artmasıyla birlikte Kuzey-Kivu eyaletinin başkenti Goma'daki durumun son derece endişe verici olduğu belirtilen paylaşımda, "Buradaki insanlar endişeli." ifadesine yer verildi.

Paylaşımda, bu bölgedeki hastanelerin kapasitesinin çok üzerinde hasta kabul ettiği; insanların tıbbi tedaviye erişim güçlüğü nedeniyle M çiçeği virüsü (Mpox), kolera ve kızamık gibi hastalıkların yayılma riskinin arttığı vurgulandı.

DSÖ'nün, etkilenen bölgelerdeki sağlık ortaklarıyla koordinasyon sağladığına dikkat çekilen paylaşımda, 2 bin yaralı ve 10 bin kolera hastası için tedavi malzemesi gönderildiği bilgisi paylaşıldı.

KDC'deki Artan Çatışmalar ve Etkileri

KDC'nin doğusunda, M23 ile güvenlik güçleri arasında devam eden şiddetli çatışmalar nedeniyle yılın başından bu yana 400 binden fazla kişi yerinden oldu. Bölgedeki birçok köy ve kasabanın kontrolünü ele geçiren M23, son olarak Kuzey-Kivu eyaletinin başkenti Goma'yı kuşattı. Şehrin elektrik ve su sistemini kullanılamaz hale getiren M23, Goma Havalimanı'nın kontrolünü de ele geçirdi.

Birleşmiş Milletler ve KDC, Ruanda'yı M23'e destek vermekle suçlarken, Ruanda iddiaları reddediyor. KDC'nin doğusunda güvenliği sağlamak amacıyla bölge ülkeleri tarafından 23 Mart 2009'da imzalanan barış anlaşmasının bozulması sonucunda, 23 Mart hareketi adı altında ortaya çıkan grup, daha sonra M23 olarak anılmaya başlandı.

M23, büyük ölçüde Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame'nin kabilesi olan Tutsilerden oluşmaktadır.