DSÖ, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgını risk değerlendirmesini yükseltti
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgını için yapılan risk değerlendirmesinin ulusal düzeyde yüksekten çok yükseke revize edildiğini açıkladı. DSÖ daha önce riskleri ulusal ve bölgesel düzeyde yüksek, küresel düzeyde ise düşük olarak değerlendirmişti.
Ebola salgını: durum ve risk değerlendirmesi
Ghebreyesus, basın toplantısında salgının 'hızla yayıldığını' belirterek risk değerlendirmesinin güncellendiğini ifade etti. Kurum, ulusal düzeyde riski çok yüksek, bölgesel düzeyde yüksek ve küresel düzeyde düşük olarak korudu.
Güncel vaka ve kuşkular
DSÖ'nün paylaştığı verilere göre Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde şu ana kadar 82 doğrulanmış vaka ve 7 ölüm teyit edildi. Ancak yetkililer, salgının gerçek boyutunun daha büyük olabileceğine dikkat çekiyor; bildirilen 750 şüpheli vaka ve 177 şüpheli ölüm bulunuyor.
Bölgesel yayılma ve uluslararası hareketlilik
Ghebreyesus, Uganda'daki durumun göreceli olarak stabil olduğunu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden gelen kişilerde 2 vaka doğrulandığını ve 1 ölüm bildirildiğini söyledi. Uganda'da uygulanan yoğun temas takibi ve bazı etkinliklerin iptali gibi önlemlerin yayılmayı sınırlamada etkili olduğu belirtiliyor.
Ayrıca Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde çalışan bir ABD vatandaşının testinin pozitif çıktığı ve tedavi için Almanya'ya sevk edildiği doğrulandı. Yüksek riskli temaslı olduğu belirtilen başka bir ABD vatandaşının ise Çekya'ya sevk edildiği bilgisi paylaşıldı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Uganda hükümetleri, DSÖ ve ortaklarının desteğiyle müdahale çalışmalarına öncülük ediyor.
Hantavirüs vakalarına ilişkin değerlendirme
Ghebreyesus, MV Hondius yolcu gemisinde rapor edilen hantavirüs vakalarına da değindi. Hollanda yetkilileri, Tenerife adasına yanaşan gemiden indirilen ve Hollanda'ya getirildikten sonra karantinada olan bir mürettebat üyesinde hantavirüs tespit edildiğini doğruladı. DSÖ'ye göre şu ana kadar 12 vaka ve 3 ölüm bildirildi; salgının DSÖ'ye ilk kez bildirildiği 2 Mayıstan bu yana yeni ölüm bildirilmedi.
DSÖ, hantavirüsten etkilenen ülkeleri karantina süresince tüm yolcular ve mürettebat için dikkatli izlemenin sürdürülmesi yönünde uyardı. Yaklaşık 30 ülkede 600'den fazla kişiyle temaslı takip çalışmaları devam ediyor ve az sayıda yüksek riskli temaslı hâlâ tespit edilmeye çalışılıyor.
Değerlendirme: DSÖ'nün risk düzeyini yükseltmesi, salgının ulusal sağlık sistemleri ve saha müdahale kapasiteleri üzerinde artan baskıya işaret ediyor. Bölgesel işbirliği, hızlı temas takibi, karantina önlemleri ve hasta sevki uygulamalarının salgının kontrol altına alınmasında belirleyici olacağı vurgulanıyor.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ (DSÖ) GENEL DİREKTÖRÜ TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS, KONGO DEMOKRATİK CUMHURİYETİ'NDEKİ EBOLA SALGINI RİSK DEĞERLENDİRMESİNİN ULUSAL DÜZEYDE "YÜKSEK" SEVİYEDEN "ÇOK YÜKSEK" SEVİYEYE YÜKSELTİLDİĞİNİ DUYURDU.