Drone, sensör ve yapay zekâ ile tarımın yeni dönemi başladı
Düzce Üniversitesi Bilim Kafe'de düzenlenen oturumda, akademisyenler ve uygulamacılar tarımda dijital dönüşümü, eğitim modellerini ve sahadaki uygulamaları ayrıntılı şekilde değerlendirdi. Etkinlikte akıllı tarım teknolojilerinin üretime katkıları ve eğitim yaklaşımları ele alındı.
Etkinliğe genel bakış
Düzce Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi tarafından, Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü ile Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi iş birliğinde düzenlenen "Geleceği konuşuyoruz: akıllı tarım ile toprağın dijital dönüşümü" başlıklı Bilim Kafe, Güven Köyü'nde gerçekleştirildi. Programa Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aybike Ayfer Karadağ, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Güven Köyü sakinleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Katılımcılar ve konuşmacılar
Oturumun konuşmacıları arasında Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Tunca, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Perihan Durna ve Düzce Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği öğrencisi Koray Onsekiz yer aldı. Moderatörlüğü Düzce Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Kurumsal İletişim Koordinatörü Öğr. Gör. Duygu Özdemir Cömert üstlendi.
Dijital tarımın bileşenleri ve gerekliliği
Doç. Dr. Emre Tunca, tarımın artık yalnızca geleneksel yöntemlerle sürdürülemeyeceğini vurgulayarak yapay zekâ, sensör teknolojileri, drone sistemleri, uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri gibi dijital araçların tarımsal üretimde temel hale geldiğini belirtti. Artan nüfus, iklim değişikliği ve azalan kaynaklar karşısında mevcut alanlardan daha yüksek verim almak için akıllı tarım uygulamalarının önemine dikkat çekti.
Eğitimdeki dönüşüm
Emre Tunca, Düzce Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü'nde sektör ihtiyaçlarına göre güncellenen bir eğitim modeli uygulandığını aktardı. Öğrencilerin kodlama, coğrafi bilgi sistemleri, uzaktan algılama, üç boyutlu tasarım ve bilgisayar destekli proje geliştirme alanlarında katmanlı eğitim aldıklarını, amaçlarının mezunları geleceğin teknolojilerine hâkim mühendisler olarak yetiştirmek olduğunu ifade etti.
Saha uygulamaları ve projeler
Dr. Perihan Durna, üreticilere yönelik eğitim ve bilgilendirme faaliyetleriyle akıllı tarım teknolojilerinin sahada yaygınlaştırıldığını belirtti. Durna, sensör teknolojileri sayesinde toprağın nem durumunun anlık takip edilebildiğini ve bu verilerin sulama sistemlerine aktarılmasıyla sulama işlemlerinin otomatik olarak gerçekleştirilebildiğini aktardı.
Öğrenci Koray Onsekiz ise eğitim sürecinde öğrendiklerini sahadaki ihtiyaçlara yönelik projelere dönüştürdüklerini, üreticilerin yaşadığı kayıpları azaltmak amacıyla erken uyarı sistemi geliştirmeye yönelik bir proje üzerinde çalıştıklarını söyledi. Onsekiz, sensör teknolojilerinin ekonomik zararları azaltma ve verimliliği artırma potansiyeline dikkat çekti.
Kapanış ve değerlendirme
Program sonunda katılımcıların soruları yanıtlandı, akıllı tarım uygulamaları ve dijital teknolojilerin tarıma sağladığı katkılar üzerine görüş alışverişinde bulunuldu. Etkinlik Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir tarafından konuşmacılara teşekkür belgesi takdimi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.
DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. EMRE TUNCA(SAĞDAN İKİNCİ), DÜZCE İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSİ DR. PERİHAN DURNA(SOLDAN İKİNCİ) VE DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ KORAY ONSEKİZ’İN(SOL BAŞTA) KONUŞMACI OLARAK YER ALDIĞI ETKİNLİĞİN MODERATÖRLÜĞÜNÜ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ GENEL SEKRETER YARDIMCISI VE KURUMSAL İLETİŞİM KOORDİNATÖRÜ ÖĞR. GÖR. DUYGU ÖZDEMİR CÖMERT(SAĞ BAŞTA) ÜSTLENDİ.