Dr. Kemal Diribaş: İnfluenza Virüsleri Anne Karnındaki Bebeğe Geçmiyor, Pnömoni Durumunda Risk Artıyor

Dr. Kemal Diribaş, influenza grubunun anne karnına geçmediğini belirtti; pnömoniye dönüşen olguların gebelerde risk oluşturduğunu ve klinik değerlendirme gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 17.12.2025 12:26
Güncelleme Tarihi: 17.12.2025 12:26

Dr. Kemal Diribaş: İnfluenza Virüsleri Anne Karnındaki Bebeğe Geçmiyor, Pnömoni Durumunda Risk Artıyor

Dr. Kemal Diribaş: İnfluenza Virüsleri Anne Karnındaki Bebeğe Geçmiyor

Elazığ Medilines Hastanesi'nden değerlendirme

Elazığ Medilines Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kemal Diribaş, kış aylarında gebelerin sık soğuk algınlığı geçirdiğini ancak bunun çoğunlukla anne karnındaki bebekleri etkilemediğini söyledi.

Dr. Diribaş, "Özellikle kış aylarında influenza grubu virüslerin bebekler üzerine anne karnında geçişi olmuyor. O yüzden bebekler genelde etkilenmiyor." dedi.

Pnömoni ve klinik risk

Uzman, viral enfeksiyonların basite alınmaması gerektiğini vurguladı: "İnfluenza grubu enfeksiyonu ağır geçiren, özellikle pnömoniye dönüşen alt solunum yolu enfeksiyonu geçirenler bizim için riskli grup oluşturuyor."

Gebelik döneminde bağışıklık sisteminin baskılanmasının enfeksiyonların daha ağır seyretme ihtimalini artırdığına dikkat çeken Dr. Diribaş, bu nedenle gribal belirtiler görüldüğünde hastaların bir kliniğe başvurmasının önemini belirtti.

Klinik değerlendirme ve tedavi yaklaşımı

"Klinik değerlendirme sonucunda hafif, orta veya ağır geçirebileceği tahmin edilerek ona göre ilaç tedavileri veriyoruz." ifadesini kullanan Diribaş, çoğu hastada hafif semptomatik tedavilerle enfeksiyonun 1 hafta–10 gün içinde kendiliğinden iyileştiğini aktardı.

Korunma önerileri

Dr. Diribaş, gebelerin özellikle okula giden küçük çocukları yoluyla enfeksiyon kapabildiğini belirtti: "Gebeler daha çok hastalığı kendi çocuklarının taşıma yoluyla kapıyorlar."

Bu nedenle gribe yakalanan çocuğu olan veya öğretmen olan gebelerin, enfeksiyonlu kişilerle özellikle kuluçka döneminin ilk 3 gününde yakın temasta bulunmamalarını, solunum yoluyla bulaşma nedeniyle maske takmalarını önerdi. Ayrıca C vitamini alınması ve bol sıvı tüketimi ile hastalığın daha hafif atlatılabileceğini belirtti.

Kadın Hastalıkları Uzmanı Diribaş: "İnfluenza grubu virüslerin anne karnındaki bebeklere geçişi...

Kadın Hastalıkları Uzmanı Diribaş: "İnfluenza grubu virüslerin anne karnındaki bebeklere geçişi olmuyor"

Yazar
EDİTÖR

Mehmet Yılmaz

Ben Mehmet Yılmaz, 28 yaşındayım. İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin hırslı araştırmacı gazetecisiyim. Masa başında durmayı sevmem; sahada, meclis koridorlarında, siyasi kulislerde gerçeklerin peşindeyim. İdealist biriyim ve işimi ciddiyetle yaparım.