DPÜ topluluklarının ÜNİDES başarısı
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) öğrenci toplulukları, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülen ÜNİDES (Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı) kapsamında önemli bir performans sergiledi. Son beş dönemde aday gösterdikleri ve kabul olan projelerle toplam 54 proje desteği alarak hem teknoloji hem de sosyal sorumluluk alanlarında etkin sonuçlar elde ettiler.
Topluluklar, akademisyen rehberliği ve üniversite içi desteklerle proje geliştirme kapasitesini artırdı. Bu başarı, DPÜ'nün farklı yerleşkelerindeki ve ilçe birimlerindeki toplulukların düzenli üretim ve iş birliği yeteneğini gösteriyor.
Teknoloji odaklı projeler ve çeşitlilik
ÜNİDES tarafından desteklenen projeler arasında roket teknolojileri, yapay zekâ, insansız hava araçları, siber güvenlik ve otonom sistemler gibi teknoloji merkezli çalışmalar bulunuyor. Bu projeler öğrencilerin teknik bilgi birikimini uygulamaya dökmesine ve araştırma-tasarım süreçlerinde deneyim kazanmasına olanak sağladı.
Aynı zamanda teknoloji projeleri, yerel ihtiyaçlara yönelik çözümler üretme ve üniversite-sanayi iş birlikleri için zemin oluşturma potansiyeli taşıyor.
Sosyal sorumluluk ve kültürel projeler
DPÜ toplulukları yalnızca teknolojiye odaklanmadı; toplumsal faydayı öne çıkaran projeler de önemli yer tuttu. Yeşilay iş birliğiyle yürütülen bağımlılıkla mücadele çalışmaları, İtfaiye Topluluğu ile afet yönetimi ve yangın bilinci, engelliler günü farkındalığı, sıfır atık ve doğa bilinci gibi projeler kent ve kampüs yaşamına doğrudan katkı sağladı. Ayrıca tarihî ve kültürel mirasın korunması ile çocuk ve aile odaklı atölye çalışmaları da desteklenen projeler arasında yer aldı.
Bu çeşitlilik, toplulukların hem teknik hem de insani meselelerde proje üretebilme kabiliyetini ortaya koyuyor.
İlçe topluluklarının katkısı ve rektörün değerlendirmesi
Sadece Evliya Çelebi Yerleşkesi’ndeki topluluklar değil; DPÜ’nün ilçe meslek yüksekokulları ile fakültelerinde faaliyet gösteren topluluklar da bu başarıda belirleyici oldu. Şaphane Bilim Sanat Kültür ve Sağlık Topluluğu, Gediz Sanat ve Tasarım Topluluğu ve Hisarcık Bilim Kültür ve Sanat Topluluğu gibi ilçelerden gelen ekipler özgün projeleriyle ÜNİDES desteği aldı ve ilçelerdeki öğrenci potansiyelini ortaya koydu.
DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, öğrenci topluluklarının teknolojiden sanata, doğa bilincinden sosyal sorumluluğa, afet yönetiminden bağımlılıkla mücadeleye kadar geniş bir alanda üretim yapmasının gurur verici olduğunu belirtti. Rektör Kızıltoprak, üniversiteyi ve Kütahya’yı temsil ederek projelerde emeği geçen öğrencileri ve akademisyenleri tebrik etti ve başarıların devam etmesini diledi.
DPÜ ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI TEKNOLOJİ VE SOSYAL SORUMLULUKTA FARK OLUŞTURDU