Bist 100
10.895,25 1%
DOLAR
32,21 0,04%
EURO
34,98 -0,07%
ALTIN
2.493,25 -0,19%

Doları olanlar seri üzgün! Ünlü ekonomist açıkladı: Dolar o tarihte paraşütsüz çakılacak

İktisatçı Mahfi Eğilmez son programında döviz kuru ve enflasyona ilişkin çarpıcı değerlendirmeler yaptı.

Yayın Tarihi: 01.05.2024 02:41
Güncelleme Tarihi: 01.05.2024 02:41

Doları olanlar seri üzgün! Ünlü ekonomist açıkladı: Dolar o tarihte paraşütsüz çakılacak

Gazeteci Mirgün Cabas'ın hazırlayıp sunduğu "Şunu Bana Bir Anlat" adlı programa konuk olarak katılan ekonomist Mahfi Eğilmez, ekonominin mevcut durumu hakkında bazı değerlendirmelerde bulundu. Eğilmez, enflasyonun yalnızca Merkez Bankası'nın faiz artırımı ile düşmeyeceğini söyleyerek yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

"Yanlış faiz oranları ekonomiyi baskı altına alacak”

Faiz, döviz ve enflasyona ilişkin çarpıcı açıklamalarıyla dikkat çeken Mahfi Eğilmez'in dikkat çeken açıklamaları şöyle:

“Sadece faiz artırımıyla sorun çözülmez, faiz oranlarının yanlış belirlenme durumu ekonomiyi batırabilir. Fakat, doğru belirlense bile ekonomiyi kurtarmak için tek başına yeterli değildir. Ek bir unsur içermelidir. ABD ekonomisi yalnızca faiz oranlarıyla ayakta kalabiliyor çünkü ülkenin büyük yapısal reformlara ihtiyacı yok. Hukuk, demokrasi, eğitim gibi bazı reformlara ihtiyacı yok.

“Doları 32-33’te tutmaya çalışıyorlar"

Doları olanlar seri üzgün! Ünlü ekonomist açıkladı

Bu gerçekten çok öenmlidir. Ancak bu sağlanamadığı takdirde salt ilgiyle başarıya ulaşılamaz. Mesela şu anda döviz kontrollerimiz var. Döviz kuru üstünde baskı kuruyoruz, alıp satıyoruz. Parayı sattık, şimdi alıyoruz. Piyasalarda döviz kuru tersine döndü ama biz onu geri alacağız. Döviz kurunu 32-33'te tutmaya çalışıyoruz. Nereden? Aslında gayri safi milli hasıla (GSMH) rakamının yüksek olmasını istiyoruz..

“Faiz oranı 80'e çıkarılır, kur 25'e düşer”

GSMH'yı hesaplamak için her bir malı mevcut piyasa fiyatıyla toplayarak toplam GSMH'yı veririz. Daha sonra ortalama GSMH'yı bulmak için bu sayıyı yılın döviz kuruna bölüyoruz.

Döviz kuru ne kadar düşük olursa sonuç o kadar iyi olur. Bunu durdurmak için lobi yapıyoruz. Tabii bu da enflasyonda bir miktar düşüşe yol açıyor. Ancak enflasyonun da 50-55 seviyesinin altına düşmediği görüldü. IMF 45 diyor ama ben daha iyimserim aslında. 50-52 arası diyorum. Döviz kurları liberalleşirse ne olur? Tabii faizleri artırırsak Türk lirası değer kazanır. Şu anda faiz oranı %50; Yüzde 80'e çıkarlarsa döviz kuru muhtemelen yüzde 25'e düşecek.

TCMB FAİZ ORANI KARARI

Doları olanlar seri üzgün! Ünlü ekonomist açıkladı

Merkez Bankası (TCMB) temel faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50'de tuttu. Çoğu ekonomi uzmanı faiz oranlarının değişmeyeceğini umduklarını ifade ediyor. Yıl sonu baz faiz oranı için uzmanların ortalama tahmini yüzde 45. Geçen ayki toplantıda politika faizini 500 baz puan artırmıştı.

Ekonomistlerin politika faiz oranlarındaki değişikliğe ilişkin ortalama beklentisi, faiz oranlarının değişmeden %50 düzeyinde kalması yönünde. Anketlere göre ekonomistlerin politika faizine ilişkin beklentileri genel olarak %50 ile %55 arasında seyrediyor. Yıl sonu baz faiz oranı için uzmanların ortalama tahmini yüzde 45. Geçtiğimiz ay Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonunda politika faizi 500 baz puan oranında artırılarak %50'ye çıkarıldı.