Piyasa Özeti
Dolar/TL, güne yatay başlamasının ardından 40,7320 seviyesinden işlem görüyor. Dün dar bantta hareket eden kur, günü bir önceki kapanışının hemen altında 40,7260 seviyesinden tamamlamıştı.
Bugün saat 09.40 itibarıyla aynı dakikalarda avro/TL 47,6690 seviyesinden yüzde 0,3 yükselişle, sterlin/TL 55,0940 seviyesinden yüzde 0,1 artışla satılıyor. Dolar endeksi ise yüzde 0,1 düşüşle 98,0 seviyesinde bulunuyor.
ABD enflasyon verisi ve Fed beklentileri
Dün açıklanan verilere göre ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), temmuzda aylık bazda %0,2 ile beklentiler dahilinde, yıllık bazda %2,7 ile beklentilerin altında arttı. Bu veriler sonrasında, yatırımcıların Fed'in eylülde faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentileri güçlendi.
Analistler, iş gücü piyasasındaki zayıflamanın ve enflasyon verisinin tahminlerin altında gelmesinin, Fed'in para politikasına ilişkin indirim beklentilerini desteklediğini belirtiyor. Bununla birlikte, tarifelerin fiyatlara yansımalarının etkisinin şu an için sınırlı kaldığı, bu etkilerin daha sağlıklı ölçümlenmesinin son çeyrekte mümkün olabileceği vurgulanıyor.
Fed yetkilileri ve piyasa fiyatlamaları
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in eylülde faiz indirimine gitmesine kesin gözüyle bakılırken, bankanın yıl sonuna kadar politika faizinde bir indirim daha yapması beklentisi hakim. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, verdiği röportajda Fed'in eylülde 50 baz puanlık bir faiz indirimi seçeneğini değerlendirmesini önerdi.
Kansas City Fed Başkanı Jeff Schmid ise ekonomik ivmenin sürdüğünü ve enflasyonun hedefin üzerinde seyrettiğini belirterek, şimdilik ılımlı şekilde kısıtlayıcı para politikası duruşunun devam ettirilmesinin uygun olacağını ifade etti. Analistler, Fed yetkililerinden gelecek yeni açıklamaların ve tarifelere ilişkin belirsizliklerin azalmasının, para politikasına dair tahminleri daha da netleştireceğini kaydediyor.
Bugünün veri takvimi
Analistler, yurt içinde konut satışları verisini, yurt dışında ise ABD'de mortgage başvurularını takip edeceklerini belirtiyor.