Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Dolandırıcılıkta "yavru" sistemi! Bursa'da 500 milyon liralık vurgun

Bursa Orhangazi'deki bir kuyumcu çevresindekileri "yavru" sistemiyle dolandırdı.

Yayın Tarihi: 06.01.2024 14:28
Güncelleme Tarihi: 06.01.2024 14:28

Dolandırıcılıkta "yavru" sistemi! Bursa'da 500 milyon liralık vurgun

Bursa Orhangazi’de yeni bir dolandırıcılık vakası daha meydana geldi. Piyasa değerinin altında altın satıp yüksek kazanç elde etme vaadi sunan ve müşterilerini 500 milyon lira dolandıran 44 yaşındaki Ahmet Ö. yakalandı. Yakalandığında üzerinden para çıkmayan ve saklandığı evde 60 bin lira yakalanan kuyumcu ile babası ve ortağının çok sayıda lüks ev, otomobil ve arsalarına el konuldu. İfade veren kuyumcu Ahmet Ö. ise işleri kötü gittiği için böyle bir suç işlediğini söyledi.  

“Yavru” dolandırıcılık sistemi 

Bursa Orhangazi’de 80 yıldır kuyumculuk yapan firmanın üçüncü nesil işletmecisi olan Ahmet Ö. “Yavru” kod adını verdiği bir sistemle müşterilerini dolandırdı. Öğrenilen bilgilere göre yakın çevresini sisteme dahil eden kuyumcu Ahmet Ö. Piyasa değerinin altında bir fiyattan Cumhuriyet altını saatı. Altını satma şartı olarak emanete bırakma sözü alan kuyumcu, 1 ay sonra müşterilerine belirlenen oran sayısında altını kâr olarak verdi. Bir süre sonra da emanete altın bırakanların sayısı artış gösterdi. Sistem, büyüdükçe katılımcılara altın üzerinden komisyon ödemeye dönüştü. Sisteme katılan kişilere ise yüzde 4 ile yüzde 30 arasında komisyon verildi. 

altın dolandırıcısı

Mağdurlar şikayet etti 

Ahmet Ö. taahhüt ettiği altınları ödeyemezken müşteriler birbirlerinden habersiz bir şekilde sistemden paralarını çıkarmak istedi. Ancak altın yada para iadeleri yapılamadı. Üzerine kuyumcunun kapalı olması ve etrafta dükkanı boşaltıp kaçtığı iddialarının yayılması üzerine müşteriler savcılığa şikayette bulundu. 

Savcılık arama kararı alırken özel ekip 4 saatte yakaladı

Kuyumcu Ahmet Ö. hakkında yapılan şikayetlerin artması üzerine Orhangazi Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Kuyumcunun olduğu bölge emniyet şeridiyle kapatılırken kuyumcunun kapısını açma çalışmaları yapıldı. Ancak, itfaiye ve çilingir tarafından çalışmalar yapılsa da kepenkler açılamadı. 

Katılımcılardan 500 milyondan liradan fazla toplandığı iddia edilirken, dolandırıcılık şikayetleri üzerine Orhangazi Cumhuriyet Başsavcılığı Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ve Orhangazi İlçe Emniyet Müdürlüğü personelleriyle yeni bir ekip oluşturuldu. 

Ekipler tüm detayları incelerken, titiz bir şekilde yürütülen çalışmalar sonrasında evinde sakladığı arkadaşı R.E.’yi İstanbul Beyoğlu’nda yakaladı. Polisin eş zamanlı baskın düzenlemesi üzerine Ahmet Ö.’nün ortağı A.F.Ş. ve babası S.Ö. ile kendini İstanbula götüren H.Ş. ve kuyumcuda çalışan S.İ. gözaltına alınmak üzere emniyete götürüldü. 

altın

Ahmet Ö.’nün İstanbul’da saklandığı evde yapılan aramalarda 60 bin lira bulundu. Bavulla İstanbul’a kaçırıldığı iddia edilen altınlar ise bulunamadı. 

82 mağdur var!

Bursa Emniyet Müdürlüğü’nde sorgulanmaya devam eden Ahmet Ö. Ve babası S.Ö. ile birlikte 6 şüpheli bugün adliyeye çıkarıldı. Polise ifade veren Ahmet Ö. Üç sene önce yüksek faizle borç aldığını, işlerini çevirmek için de başka kişilerden altın ve para aldığını söyledi. İşleri zora girdiği ve ödeme yapamaz duruma geldiğini söyleyen Ahmet Ö. İşin içinden çıkamadığı için dükkanı kapatıp İstanbul’a gittiğini kaydetti. Ayrıca, suçunu kabul ettiğini ve pişman olduğunu ekledi. 

İfade sonrasında Ahmet Ö., babası ve ortağının lüks araç, ev ve arsalardan oluşan tüm mallarına el konuldu. Şikayetçi olan mağdurların sayısı ise 82’ye yükseldi.