Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Doğum kontrol hapı kullananlar eyvah diyecek! Bu tehlikesini bilenler asla kullanmıyor

Doğum kontrol hapı kullananlara önemli uyarılar geldi. Tüp bebek tedavisi gibi hormon değişikliğine bağlı olarak o tehlikeler ortaya çıktı. İşte tüm detaylar...

Yayın Tarihi: 25.12.2023 09:57
Güncelleme Tarihi: 25.12.2023 09:57

Doğum kontrol hapı kullananlar eyvah diyecek! Bu tehlikesini bilenler asla kullanmıyor

Asya Vasküler Cerrahi Derneği, Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği, Asya Venöz Forumu ve Türk Fleboloji Derneği Kongresi'nde, derin toplardamarlarda kan pıhtısı oluşmasına neden olduğuna dair durumlar konusunda tartışmalar yaşandı.

DVT adı verilen hastalık, sıklıkla kadınlarda, doğum kontrol hapı ya da tüp bebek tedavisi hormonal değişikliğe bağlı olarak artış göstermektedir. Kongrede konuşma yapan Fleboloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Taner Kurdal, kan içerisinde pıhtılaşma ve çözülmeyi sağlayan sistemlerin denge durumu üzerinde çalıştığı fakat bazı ilaçların bu dengenin bozulmasına neden olduğu belirtildi.

doğum kontrol hapı

DVT, vücuttaki derin damarlarda kan akışının engellenmesi ve pıhtılaşma sorunu olarak bilinirken sıklıkla bacaklarda, kollarda görülürken nadir olarak ise vücudun diğer bölgelerinde semptomlar görülür. Uzun süre hareketsiz kalmak, yaralanma, enfeksiyon, obezite, kanser ve genetik yatkınlık gibi faktörler DVT sorunun artış göstermesine neden olmaktadır. DVT, ilerlediğinde, pıhtının koparak akciğer damarına ulaşması ve akciğer embolisi adı verilen hayati durum oluşturduğunun altını çizdi.