etkinliğin rotası ve deneyimi:
Samsun'da doğaseverler, Medical Park Samsun Hastanesi'nde görevli Doç. Dr. İlhan Karabıçak ve arkadaşlarının öncülüğünde Kürtün Çayı'nda akıntıya karşı yaklaşık 8 kilometrelik bir dere yürüyüşü gerçekleştirdi. Grup, İlkadım ile Atakum ilçelerinin sınır hattında başlayan parkurda ilerlerken şelaleler, çağlayanlar ve doğal havuzlarla karşılaştı.
Yürüyüş boyunca katılımcılar zaman zaman oluşan doğal havuzlarda yüzme fırsatı buldu; serin sular, yazın bunaltıcı sıcaklarından kaçanlar için hem rahatlama hem de fiziksel aktivite sundu. Rotanın akıntıya karşı olmasının getirdiği zorluklar, yürüyüşü daha teknik ve tempo gerektiren bir aktivite haline getirdi.
güvenlik ve ekipman önerileri:
Doç. Dr. İlhan Karabıçak, dere yürüyüşlerinin doğayla iç içe spor yapmak isteyenler için ideal olduğunu belirterek risklere dikkat çekti. Karabıçak, "Dere yürüyüşü için Samsun çok uygun bir şehir. Şehirde bu sporun yapılabileceği birçok akarsu var" dedi ve şu uyarılarda bulundu: Tek başına gidilmemesi gerekir, cep telefonunun dere yataklarında genellikle çekmediğini not etti ve acil durumlar için bir ekiple hareket edilmesini tavsiye etti.
Karabıçak'ın önerileri arasında su ayakkabısı veya trekking ayakkabısı, su geçirmeyen sırt çantası, yürüyüş çubukları, enerji veren yiyecek ve içecekler, yedek kıyafetler bulunuyor. Ayrıca hava durumunun önceden kontrol edilmesi, yağmur ihtimali varsa sel riskine karşı yürüyüşe çıkılmaması gerektiği vurgulandı. Kaygan taşlara ve bataklık alanlara karşı dikkatli olunması gerektiği de hatırlatıldı.
spor ve doğa arasında denge:
Katılımcılar için dere yürüyüşü hem dayanıklılık hem de güç gerektiren bir spor dalı olarak öne çıkıyor; ancak Karabıçak, buradaki amaç spor yapmak olduğundan yarış ortamı oluşturulmaması gerektiğini belirtti. Bu etkinlik, doğada vakit geçirmek, serinlemek ve farklı bir açık hava aktivitesi denemek isteyenler için cazip bir seçenek sunuyor.
Sonuç olarak Kürtün Çayı'ndaki yürüyüş, doğal güzelliklerle iç içe teknik bir rota ve doğru hazırlıkla güvenli bir deneyim vaat ediyor. Katılımcılar, rehberli ve ekipli yürüyüşlerin bu tür doğa sporlarında öncelikli olması gerektiğini bir kez daha gösterdi.
Kürtün Çayı’nda dere yürüyüşü