Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün statüsü, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden belirlendi. Karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni düzenlemeye göre, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tabiat varlıklarına ilişkin görevleri, "tabiatın ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik politikalar geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yapmak, korunan alanların belirlenmesi, muhafazası ve geliştirilmesi" şeklinde tanımlandı.
Buna ek olarak, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Cumhurbaşkanlığı teşkilatından çıkarılarak, Bakanlıkların bağlı ve ilgili kurumlarını düzenleyen kararnameye dahil edildi. Böylece Genel Müdürlük, Bakanlığın "bağlı kuruluşu" statüsüne getirildi ve tüzel kişiliğe sahip olabileceği vurgulandı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, Bakanlığın ana hizmet birimi olarak yeniden teşkilatlandıklarını belirterek, "Bu yapılanmayla Genel Müdürlüğümüzün organizasyon yapısı çok daha güçlenmiş, doğa koruma faaliyetlerinde hızlı karar almayı ve etkin yönetimi sağlayacak daha fonksiyonel bir yapıya kavuşmuştur" ifadelerini kullandı.
Çokçetin, bu düzenlemenin ülkenin zengin biyoçeşitliliği, yaban hayatı ve doğal kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir yönetimi konularında yeni yaklaşımların geliştirilmesine olanak tanıyacağını da sözlerine ekledi.