Seçim sonuçları ve katılım:
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) seçimlerinde Mavi Liste 16 meslek komitesinin tamamını kazanarak süreci sonlandırdı. Yönetim Kurulu Başkanlığı için tek aday olan Mehmet Kaya, yeniden başkan seçildi. Seçime katılım dikkat çekici oldu; yaklaşık 4 bin üye sandık başına giderken, oy kullanımı bir önceki seçime göre yaklaşık %50 artış gösterdi.
Kaya, DTSO hizmet binası önünde yaptığı açıklamada tek adaylı seçimlerde genellikle katılımın düşük beklendiğini, ancak bu seçimin beklentilerin aksine yüksek bir ilgiyle sonuçlandığını belirtti. Geçmiş seçimde Diyarbakır’da üç listeli bir yarış yaşandığını, bu defa ise tek adaylı bir süreçte oy oranının önceki seçimlere göre önemli oranda arttığını vurguladı.
Seçime yansıyan mesaj ve sivil toplumun rolü:
Kaya, üyelerin yoğun iş temposuna rağmen sandığa giderek güçlü bir mesaj verdiğini söyledi: "Mesajın farkındayız. Sorumluluğumuzun farkındayız." Seçimin demokratik bir atmosferde geçtiğini ifade eden Kaya, Diyarbakır’a yakışan bir seçim tablosu ortaya çıktığını ve bunun yerel iş dünyasının beklentilerini yansıttığını kaydetti.
Adaylık sürecinde iş dünyasını temsil eden sivil toplum kuruluşlarıyla yürütülen istişarelerin sonuçlara yansıdığını belirten Kaya, ziyaret ettikleri tüm iş camiasının temsilcilerinden destek gördüklerini anlattı. Bu birlikteliğin seçimdeki yansımasının, DTSO içinde ortak bir yaklaşım oluşturduğunu söyledi.
Yeni dönemin öncelikleri ve bölgesel kalkınma:
Seçim sonrası konuşmasında Diyarbakır ve bölge ekonomisinin tarihsel ve yapısal sorunlarına değinen Kaya, yaklaşık 40 yıllık çatışmalı sürecin bölgeye ciddi yıkımlar yaşattığını ve bunun sonucu olarak beyin ve sermaye göçü ortaya çıktığını hatırlattı. Uygulanan teşviklerin ve yasal düzenlemelerin tek başına bölgesel gelişmişlik farkını kapatmakta yeterli olmadığını kaydetti.
Kaya, yeni dönemde DTSO’nun sadece il düzeyinde değil, bölge ölçeğinde ekonomik sorunlara daha fazla odaklanacağını açıkladı. Amaçlarının talepleri dile getiren bir yapı olmaktan öteye geçerek projeler geliştiren ve kamu politikalarına yol haritası sunan bir iş dünyası yapılanması oluşturmak olduğunu belirtti: "Daha güçlü bir ses olmanın yanı sıra projeler üreten, hükümete yol haritası oluşturan tek sese dönüşeceğiz."
Yeni dönemde bölgesel kalkınmanın temel çalışma alanı olacağını vurgulayan Kaya, yalnızca il bazlı bir kalkınma anlayışının artık yeterli olmadığını ifade etti. Seçim sürecine katkı veren Organize Sanayi Bölgeleri, iş dünyası temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve oy kullanarak desteğini gösteren üyelere teşekkür eden Kaya, sonuçların beraberinde getirdiği sorumluluğun bilincinde olduklarını yineledi: "Bu sonuç Diyarbakır’a hayırlı uğurlu olsun. Biz de Diyarbakır’a karşı görevlerimizi yerine getireceğiz."
DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI’NIN (DTSO) 16 MESLEK KOMİTESİNİN TAMAMINI MAVİ LİSTE KAZANDI. TEK BAŞKAN ADAYI OLARAK SEÇİME GİREN MEHMET KAYA YENİDEN BAŞKAN SEÇİLİRKEN, YAKLAŞIK 4 BİN ÜYE SANDIK BAŞINA GİTTİ. KAYA, TEK ADAYLI SEÇİME RAĞMEN BİR ÖNCEKİ SEÇİME GÖRE OY KULLANIMINDA YAKLAŞIK YÜZDE 50 ARTIŞ YAŞANDIĞINI BELİRTEREK, “MESAJIN FARKINDAYIZ. SORUMLULUĞUMUZUN FARKINDAYIZ” DEDİ.