DOLAR
42,58 -0,03%
EURO
49,66 -0,13%
ALTIN
5.754,4 -0,26%
BITCOIN
3.837.786,87 0,61%

DİSMEK’te 15 branşta eğitim: 274 kursiyer müzikten tekstile 3 ay sürecek kurslarda

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSMEK merkezlerinde, 16-65 yaş arası 274 kişiye 15 branşta mesleki ve sanatsal eğitim veriliyor.

Yayın Tarihi: 09.12.2025 11:14
Güncelleme Tarihi: 09.12.2025 11:14

DİSMEK’te 15 branşta eğitim: 274 kursiyer müzikten tekstile 3 ay sürecek kurslarda

DİSMEK’te 15 branşta eğitim: 274 kursiyer müzikten tekstile üç aylık programda

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki DİSMEK (Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları) programı, Göletli Park ve Sümerpark merkezlerinde açılan kurslarla 15 farklı branşta toplam 274 kişiye eğitim veriyor. Kurslar, 16-65 yaş aralığındaki katılımcılara yönelik olarak planlandı ve hafta içi her gün devam eden eğitimler 3 ay sonunda tamamlanacak.

Kurs çeşitleri ve katılımcı profili

Hayata geçirilen kurs programında müzik, tekstil, resim, kuaförlük, taş işlemeciliği ile birlikte cilt bakımı, moda tasarımı, el sanatları, ahşap oyuncak yapımı, güzel sanatlar, üniversiteye hazırlık, ses, bağlama, hasır sepet örücülüğü ve keçeden dolgu oyuncak yapımı gibi alanlar yer alıyor. Eğitimler alanında uzman eğitmenler tarafından yürütülüyor ve kursiyerler hem mesleki beceri hem de sosyal gelişim kazanmayı hedefliyor.

Programın hedefleri ve yürütücüler

Program, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürlüğü koordinasyonunda sürdürülüyor. Şube Müdürü Serap Çapraz konuya ilişkin olarak şunları belirtti: «Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürlüğü olarak 15 yaş üstü bireylere mesleki eğitim kursları kapsamında hizmet vermekteyiz. Kurslarımızda tekstil, cilt bakımı, kuaförlük, el sanatları, bağlama, ses eğitimi, taş işleme, sepet örücülüğü gibi mesleki faaliyetlere yönelik çalışmalar yapmaktayız. Amacımız, kadınların ve gençlerin bu alanda hizmet görmesini sağlamaktır. Bu kurslar kişilerin hem sosyal becerilerini artırmaya hem de dolaylı da olsa istihdama yönelik katkı sunmaktır.»

Geleneksel atölyelerin yaşatılması

Çalışmalar kapsamında taş işleme ve hasır-sepet atölyelerinde, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin yeniden yaşatılmasına yönelik özel uygulamalar yürütülüyor. Bu atölyeler, hem kültürel mirasın korunmasına hem de kursiyerlere özgün el becerileri kazandırılmasına katkı sağlıyor.

Kursiyer deneyimleri

Esmanur Tanla, merkeze hobi amaçlı geldiğini belirterek, «Unutulmaya yüz tutmuş sanat eserlerini geliştirmek, günümüze aktarmak için geliyoruz. Burada sepet çalışmaları yapıp el becerilerimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Ekstradan burada kuaförlük kursuna da geliyorum. Kendimi geliştirmek için en iyi yerin burası olduğunu düşünüyorum» dedi.

Cemile Çetinkaya, modelistlik kursunda edindiği kazanımları anlattı: «Sadece modelistlik sınıfında değil, burada birçok kursa geldim, bize çok şey kattı. İstediğimiz modelin kalıbını çıkarabiliyoruz, aynı zamanda onu dikebiliyoruz, giyiyoruz, giydiriyoruz. Sınıf ortamımız, eğitmenlerimiz çok iyi. Giyim zaten benim kendi alanım, öğrenmenin sınırı yok, giyimde hiç sınır yok, sürekli değişen bir moda var. Burası bize çok yeni şeyler kattı. İşin teorisini öğreniyoruz.»

Ümit Özmen ise emeklilik sonrası katıldığı kursun psikolojik ve üretken yönden fayda sağladığını söyleyerek, «Bu nakışı 40 yıl önce işlemiştim, burada değerlendirme fırsatı elime geçti. Hocamız bize dikiş alanında kalıp çıkarmayı öğretti, ekstradan dikiş de dikiyoruz. Evde oturunca kendimi iyi hissetmiyorum, burada kendimi dikişe kaptırınca psikolojik olarak kendimi daha iyi hissediyorum» ifadelerini kullandı.

Sonuç olarak, DİSMEK kursları hem mesleki beceri kazandırmayı hem de geleneksel el sanatlarını canlı tutmayı hedefleyerek Diyarbakır'da çeşitli yaş gruplarından katılımcılara hizmet vermeye devam ediyor.

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, SANAT VE MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI (DİSMEK) BÜNYESİNDE AÇTIĞI...

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, SANAT VE MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI (DİSMEK) BÜNYESİNDE AÇTIĞI MÜZİK, TEKSTİL, RESİM, KUAFÖRLÜK VE TAŞ İŞLEMECİLİĞİ GİBİ 15 FARKLI KURSTA TOPLAM 274 KİŞİYE EĞİTİM VERİYOR.

MODELİSTLİK KURSİYERİ CEMİLE ÇETİNKAYA, MERKEZDE ÇOK SAYIDA EĞİTİME KATILDIĞINI...

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.